Souhrn událostí uplynulého dne – 4.11.2013

Nejen český česnek, levnému dovozu podlehla i maďarská paprika

Neodmyslitelnou součástí maďarské kuchyně je paprika. Ta vypěstovaná přímo v Maďarsku se ale stala spíš vzácností – domácí pěstitele drtí levná konkurence z ciziny. S tím se někteří Maďaři nechtějí smířit, a bojují proto za renesanci maďarské papriky.

Jak se vyhnout masu z Polska? Sledujte modrou barvu

Krůtí řízky, v nichž je víc vody, než mělo být. Salmonela v kuřecím. Klamavé informace o složení paštik. Říjnová série kontrol v tuzemských supermarketech dokázala, že debaty, zda jsou kvalitnější polské, nebo české potraviny, zdaleka nekončí. Všechny jmenované nálezy inspektorů mají jedinou zemi původu: Polsko.

Cukrová řepa opět dobývá česká pole. Díky biolihu

Na česká pole se ve velkém vrací cukrová řepa. Po dramatickém propadu v jejím pěstování, který způsobila cukerná reforma Evropské unie, ji zemědělci opět začínají sázet. Nově se totiž používá k výrobě biopaliv. Řepné kombajny teď nesmí promeškat ani den. Cukrovka je totiž zralá tak akorát a musí co nejdřív ze země.

Kromě zemědělství podniká Agrofert i v chemii či médiích

Koncern Agrofert je dle svého tvrzení jedničkou zemědělsko-potravinářského sektoru v Česku a dvojkou v oblasti chemického průmyslu. Ve více než dvou stovkách dceřiných firem dává podle údajů z loňského prosince práci zhruba 27.000 lidem a patří tak k největším zaměstnavatelům v zemi.

Zlatonosné zrní. Hmotné rezervy se státu prodražují

Správa státních hmotných rezerv prodělává na pronájmu obilných sil, zatímco soukromým firmám bobtnají konta. Jsou mezi nimi i součásti Agrofertu. Obchodovat se státem se vyplácí. Za pronájem státních obilných sil platí privátní firmy maximálně stovky tisíc za rok.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info