Husí maso Čechům chutná, je ho ale málo

Dozlatova vypečená husa s knedlíkem a dvěma druhy zelí, husí paštika a mladé víno. To je menu Svatomartinských hodů, které dnes začínají po celé republice. Přestože se tuzemské chovy hus oproti loňsku rozšířily
o třetinu, poptávku nabídka stále nedokáže uspokojit.

Nejtěžší je sehnat husu z domácího chovu. „Bohužel chybějí porážky. Kdysi jsme dodávali i dvanáct tisíc kusů. Dneska jsme schopni pokrýt jen malou část. Vše už je naobjednané a další zákazníky musíme odmítat," řekla Deníku Miluše Horáková, která vede rodinný chov drůbeže
v Uničově na Olomoucku.

Jediní šlechtitelé hus v České republice působící v Byňově v Novohradských horách zvýšili kvůli zvýšenému zájmu chovné hejno o tisíc kusů. Pořád to ale nestačí. „Letošní snůška vajec byla slabší než obvykle. Podařilo se ale vylíhnout 48 tisíc housat, 43 tisíc 
z nich hned mířilo k chovatelům v Česku, Rakousku i Německu. Nejlepší husy a housery jsme doplnili do chovného hejna, které teď čítá zhruba 5000 hus a tisíc houserů, a zbytek zbyl na výkrm na svatého Martina a na Vánoce," informovala na začátku listopadu vedoucí chovu hus Rybářství Nové Hrady Naďa Hrvolová.

Dříve se tam líhlo i 120 tisíc housat a hejna bývala tisícová. „Na chov nás bylo třicet, teď deset," povzdychla si Hrvolová. Dodala, že na stavbu nových chovných hal stejně nejsou peníze.

Sezonní záležitost

Drůbežáři navíc upozorňují, že husí maso je stále jen sezonní záležitostí. Největší zájem o něj je na podzim kolem svátku sv. Martina. Jedním dechem dodávají, že péče 
o zvířata je náročná.

„O chovné husy se musíme starat celý rok a produkce je pouze několik měsíců," říká například Josef Tříska z vysočinské farmy Rohozenská husa. Mezi zákazníky farmy převažují čeští zákazníci, vyváží ale i na Slovensko, do Rakouska nebo Německa. Přebytek hus totiž podle Třísky není ani v dalších středoevropských zemích.

Kilo domácí husy stojí kolem 140 korun, v supermarketech je zhruba o 60 korun levnější. Nejvíce se ale v obchodech prodávají masitější a levnější husokachny.

Autor: Redakce

 

Tisk

 

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info