Lesy ČR na Náchodsku v Královéhradeckém kraji rozšiřují populace chráněného raka říčního

Lesy České republiky, s. p., se v rámci svých aktivit zaměřují na ochranu celé řady chráněných živočichů. Na vodních tocích Jívka a Bysterský potok na Náchodsku v Královéhradeckém kraji například letos opětovně významně přispěly k ochraně a rozšíření populace kriticky ohroženého druhu raka říčního. Celkem do nich nedávno vypustily 400 dospělých jedinců tohoto druhu. V Jívce našlo nový domov 250 a na Bysterském potoce 150 raků. Akce proběhla v úzké spolupráci se Správou CHKO Broumovsko a s Místní organizací Českého rybářského svazu Stárkov. Raci říční mají v oblasti řadu přirozených nepřátel, hlavně volavku popelavou, vydru říční, čápa černého nebo norka amerického.

Lesy ČR nejprve provedly monitoring úspěšnosti vypouštění raků z minulého období. Jeho výsledky prokázaly, že loňská opatření k ochraně a rozšíření zdejší populace raka říčního na vodním toku Jívka skutečně výrazným způsobem přispěla.

Do vybraných úseků obou vodních toků Lesy ČR ještě před letošním vypuštěním umístily 12 dřevěných roštů ukotvených kůly a kameny, které slouží nejen jako úkryty pro všechna vývojová stádia raka říčního, ale i pro další druhy bezobratlých živočichů, tzv. zoobentosu. Ten slouží za potravu nejen rakům, ale i rybám.

Uváděné aktivity Lesy ČR financují z „Programu 2020 – zajištění cílů veřejného zájmu u Lesů České republiky“, který slouží například k financování obnovy a údržby turistických cest a stezek, naučných stezek, odpočinkových míst, studánek, kulturních památek a mnoha dalších veřejně prospěšných aktivit v lesích včetně aktivit zaměřených na ochranu přírody.

V Hradci Králové 8. listopadu 2013

  • Zbyněk Boublík
  • Tiskový mluvčí Lesů ČR, s. p.
  • Tel.: +420 724 813 301,
  • E-mail: Boublik@lesycr.cz

Poznámky pro editory:

* Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 milionu hektarů lesního majetku (což představuje šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR) a pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků (tj. přibližně o jednu třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR).

* Lesy ČR jsou držiteli Osvědčení o účasti v regionální certifikaci lesů systémem PEFC na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info