Nizozemské supermarkety prodávají náhradu masa ze zeleniny

Nizozemská společnost Provalor vyrábí "zeleninové maso" bez sóji.

(ÚZEI, Agronavigator.cz) – Ve filiálkách nizozemského řetězce supermarketů Albert Heijn mohou nyní zákazníci koupit celosvětově první vegetariánskou náhradu masa ze zeleniny. Jak oznámilo nizozemské ministerstvo hospodářství, inovativní výrobek s názvem ProViand je již od konce října v regálech. Výrobcem je nizozemská společnost Provalor z Vijfhuizenu.

ProViand se vyrábí z různých druhů zeleniny jako luštěniny, květák, mrkev, brambory a cibule; přidává se slunečnicový olej, voda a aroma. Výrobek má podobný obsah bílkovin jako kuřecí maso a velmi nízký obsah tuku. Neobsahuje sóju ani lepek, je však obohaceno železem z přirozených zdrojů a obsahuje vícenásobně nenasycené mastné kyseliny z rostlinného oleje.

„Zeleninové maso“ má chuť a konzistenci srovnatelnou s masem a je k dostání ve třech příchutích – kuřecí, hovězí a vepřové. Může se stejně jako maso vařit, péct, grilovat nebo fritovat.

Cílovou skupinou jsou vegetariáni, vegani, náboženské skupiny jako muslimové a hinduisté, ale i spotřebitelé dbající o své zdraví. Výroba by měla přispět k redukci plýtvání potravinami, protože lze upotřebit také zeleninu, která nesplňuje požadavky potravinářského maloobchodu kladené na barvu nebo kvůli deformacím.

Pro výrobu běžných alternativ masa se používá především sója a lupina. Vývoj nového produktu byl podpořen v rámci státního inovačního podpůrného programu. (AgE, aid)

http://www.topagrar.com/news/Schwein-News-Schwein-Niederlaendische-Supermaerkte-verkaufen-Fleisch-Imitat-aus-Gemuese-1274891.html

http://www.aid.de/presse/aktuell.php?mode=beitrag&id=6703

Více informací: www.proviand.com

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info