Zisk pivovaru Carlsberg zasáhla slabá poptávka ve východní Evropě

Provozní zisk dánského pivovaru Carlsberg se ve třetím čtvrtletí snížil o 4,5 procenta na 3,4 miliardy dánských korun (zhruba 12 miliard Kč) kvůli prudkému poklesu poptávky ve východní Evropě. Oznámila to ve středu podle agentury Reuters firma.

Čtvrtletní tržby klesly rovněž o 4,5 procenta na 18 miliard dánských korun. Společnost potvrdila odhad provozního zisku a tržeb pro celý letošní rok. Zhoršila však výhled pro ruský trh s pivem kvůli tamním omezením pro prodej alkoholu.

Tržby ovlivnil nepříznivý vývoj devizových kurzů

Ve východní Evropě se tržby propadly o 21 procent, ačkoli analytici očekávali pokles o necelých deset procent. Asijské tržby namísto desetiprocentního nárůstu předpokládaného analytiky zůstaly beze změny, a to kvůli nepříznivému vývoji devizových kurzů. Carlsberg nicméně nadále předpokládá, že jeho celoroční provozní zisk se bude pohybovat kolem deseti miliard dánských korun.

Carlsberg je čtvrtým největším producentem piva na světě. Mezi jeho nejznámější značky patří Carlsberg, Tuborg, San Miguel či Kronenbourg. Firmaúzce spolupracuje s Budějovickým Budvarem, který je od června 2007 výhradním importérem Carlsbergu do České republiky. Carlsberg se naopak stará o prodej produktů Budvaru na některých zahraničních trzích.

 

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info