Českých jablek je málo, nepokryjí poptávku

K pravému podzimu patří kulatá jablka, třeba i pečená na ohni. Letošní úroda jablek v Čechách bude oproti loňsku lehce pod průměrem, nicméně v ceně to nakupující nepoznají. Míst, kde jsou jablka k dostání, je mnoho. Například od místních farmářů na trzích, lákají na ně také cedule lemující silnice a samozřejmě jsou k dostání i v supermarketech. Cenový rozdíl však středočeští a pražští konzumenti poznají.

Třikrát týdně prodávají na náměstí Jiřího z Poděbrad farmáři na tamních trzích. Barbora Zajíčková chodí okolo pravidelně. „Mám pocit, že tam nakupuji všechno. Od medu přes čaje až po zeleninu a ovoce," sdělila Barbora Zajíčková ze Žižkova.

Koupí jablka u českého farmáře v Praze a Středočeském kraji, může výrazně ušetřit, než když si zajede do jednoho z obchodních řetězců. Rozdíl může být i v dvaceti korunách za kilo. Záleží na odrůdě. Od středočeských farmářů se cena za levnější druhy pohybuje klidně od pěti korun za kilo. Za dražší si můžeme připlatit i 22 korun. V supermarketech si koupíme kilo jablek od 20 korun za červená a od 25 korun za zelená jablka, která ale nemusí být vždy českého původu. Pokud jsou některé odrůdy v akci, můžeme z peněženky vytáhnout kolem osmnácti korun za kilogram.

Jiří Petrásek prodává jablka ze dvora i na farmářských trzích v Praze. Více se mu vyplatí, když prodává na přímo, než většímu dodavateli. Dostat se do větších řetězců je pro české pěstitele nedýchatelné. „V tomto případě je to těžké s možnostmi odbytu. Není problém prodat všechny jablka, ale problém je, za jakou cenu je prodáváme," poznamenal Jiří Petrásek, majitel Ovocnářství Ploskovice. S úrodou na tom není o moc hůře než loni. Podle druhu jablka prodává jeden kilogram od 5 do 18 korun.

Sklizeň jablek v republice monitoruje Ovocnářská unie České republiky. „Aktuálně jsou všechna jablka sklizená a v Čechách můžeme mluvit o nižším průměru, nicméně na Moravě pěstitelé zaznamenali zase vyšší průměr," uvedl předseda Ovocnářské unie České republika Martin Ludvík. Za celou republiku se sklidilo 130 tisíc tun jablek. Průměrná cena se podle Martina Ludvíka pohybuje od 12 do 18 korun.

Česká výroba jablek ovšem nestačí na pokrytí naší roční spotřeby jablek. Produkce konzumních jablek pokryje zhruba 40 procent. Zbytek se musí dovážet ze zahraničí. „V obchodech jsou jablka dražší, ale často prodejci dávají veliké akce, takže cenové rozpětí je velké. Myslím si ale, že není důvod prodávat jablka za 25 korun," sdělil Martin Ludvík.

Farmář Petrásek: Jablka potřebujeme prodávat hlavně sami a ne dodavatelům

Jiří Petrásek jezdí třikrát týden na farmářské trhy do Prahy. Jeho Ovocnářství Ploskovice má na svých 62 hektarech stromy i ze sedmdesátých let.

Jak to letos máte s úrodou jablek?

Takový slabší průměr.

Jak se pohybuje cena?

Prodáváme jablka od pěti korun, maximum do osmnácti korun. Ten střed se pohybuje kolem třinácti

Které druhy jablek jsou nejoblíbenější?

Záleží, jak jablka postupně dozrávají, tak podle toho se to kupuje. Aktuálně je to třeba Champion nebo Janagold.

Myslíte si, že lidé více kupují podle vnějšího vzhledu jablka, než chuti?

Myslím si, že je kupují hlavně podle vzhledu. Nejoblíbenější je podle mě červené.

Když přijdu do obchodu, jak poznám dobré jablko?

Na to vám neumím dost dobře odpovědět. Musí hlavně dobře vypadat. Když přijdu do obchodu a vidím tam potlučená jablka, která ještě jsou takové bezbarvé, tak vůbec nemám chuť si je koupit.

Co říkáte na to, že sníme daleko více jablek, než dokáží Češi vypěstovat?

Myslím, že dokážeme vyprodukovat dost jablek. Otázka je, jaké jsou vnější podmínky. Určitě by musely být lepší odbytové možnosti, aby bylo lepší zpeněžení, na které navazují další věci. Bez peněz se to totiž těžko dělá.

Kde všude jablka prodáváte?

Prodáváme ze dvora, na farmářských trzích a dodáváme i větším dodavatelům. My jsme větší pěstitelé, takže většinu musíme dávat do větších firem. Nicméně, co prodáme, tak to je pro nás lepší. Problém je, že bychom toho potřebovali prodávat více sami.

Jsou cizí jablka konkurencí?

Konkurencí v tom smyslu, že v obchodních řetězcích jsou hlavně zahraniční jablka a ty české se tam až moc nedostávají. A pokud se tam dostanou, tak tam přijdou za slevové ceny, které jsou těžko dýchatelné. Potom je to těžké s možnostmi odbytu.

Jakou máte zkušenost s farmářskými trhy?

Má to dva rozměry. Zaplaťpánbůh, že má člověk kam jít. Na druhou stranu stráví se s tím celý den, který by se dal věnovat i kolikrát něčemu jinému. Jezdíme na ně třikrát týdně. Ale hlavně proto, že děti chodí do škol a táhnou to děti. Takže o víkendu tam jedou děti a my máme tady svoji práci.

Kolik jablek jde na prodej a co děláte se zbytkem?

Nemáme zbytek jablek, které bychom neprodali. Necháváme si dělat mošt z vlastních jablek a odpadní jablka se dávají na odpadní zpracování. Jinak není problém prodat všechny jablka. Problém je, za jakou cenu to potom dáváme.

Ceny jablek

* Obchodní řetězce

0-25 Kč/kg

* Obchodní řetězce v akci

17 Kč/kg

* Pražské farmářské trhy

5-18 Kč/kgokres

* Nymburk

16-22 Kč/kg

* okres Kutná Hora

7-18 Kč/kg

*okres Kolín

15-25 Kč/kg

Autor: Pavla Janoušková

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info