Projekt Nestlé do tří let zaměstná či proškolí 540 mladých lidí

Společnost Nestlé plánuje v letech 2014 až 2016 v Česku a na Slovensku nově zaměstnat 240 mladých lidí do 30 let, zároveň umožní stáže a učňovský výcvik 300 vysokoškolských studentů, absolventů a učňů. Na tiskové konferenci to dnes uved generální ředitel Nestlé Česko Torben Emborg. Program je součástí dnes spuštěného celoevropského projektu "Nestlé needs YOUth", který si klade za cíl vytvořit do tří let až 20.000 nových pracovních míst pro mladé lidi.

Nestlé v Česku zaměstnává zhruba 2000 lidí, na Slovensku asi 800. Podle Emborga by v rámci projektu neměl počet zaměstnanců firmy růst, ale ani klesat. Mladí lidé by měli do firmy nastoupit v rámci přirozené fluktuace zaměstnanců.

"Nezaměstnanost mládeže je celoevropský i tuzemský problém, který nemůže řešit sama ani EU, ani jednotlivé státy. Podíl soukromého sektoru má pro řešení zásadní význam," uvedl Emborg.

Tříletý program Nestlé se opírá o čtyři pilíře. Jsou jimi přímý nábor a absolventské programy, podpora zkušeností a dovedností prostřednictvím učňovských programů a tréninkových stáží, program podpory zaměstnatelnosti formou kariérního poradenství a spolupráce s externími partnery a ostatními firmami. "Chceme se zaměřit jak na vysokoškoláky, tak na učně. Náš pilotní program pro učně v závodě ZORA Olomouc, který jsme již rozběhli a jehož prvních 12 absolventů v závodě pracuje, v dalších letech rozšíříme a podle tohoto modelu vypracujeme obdobný projekt v Holešově a v Prievidzi," dodal Emborg.

Podle údajů Eurostatu z loňského května, kterými dnes Nestlé argumentovalo, bylo letos v květnu ve věkové kategorii mezi 15 a 24 lety v Česku zhruba 19 procent nezaměstnaných, v kategorii 25 až 29 let to bylo 12 procent lidí. Nezaměstnanost celé české populace přitom dosahovala sedmi procent, celoevropský průměr přesahoval 23 procent.

Nestlé má v ČR výrobní závody má v Olomouci a Holešově.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info