Farmářské trhy jednou týdně? Možná i s rybami

Vyškované se v příštím roce zřejmě dočkají pokračování farmářských trhů. Konat se asi budou každý týden, zákazníci se jich dočkají i v pátek nebo sobotu. Novinku vítají.

Domácí vejce, klobásky, koření, čerstvá rajčata, český česnek. A hlavně zaplněné vyškovské Masarykovo náměstí. Listopadová středa uprostřed měsíce znamenala stopku pro farmářské trhy, které se v centru okresního města konaly od května každé dva týdny. Vedení radnice těšilo, jaký zájem mezi Vyškovany vyvolaly.

Momentálně tak zajišťuje jejich pokračování i v následujícím roce. „Uvítal bych, kdyby město dalo víc prostoru prodejcům, kteří nabízejí poctivé produkty. Přál bych si, aby byly farmářské trhy každý týden," naznačil například Jaroslav Zbořil z Vyškova.

Souhlasí s ním také Vyškovanka Alena Illgnerová. „Líbí se mi, že něco takového ve Vyškově vzniklo. Šlo o dobrý nápad, který částečně oživil náměstí. Ráda bych je ale v příštím roce navštívila častěji," přála si žena.

To ještě však ani jeden z nich netušil, že vedení města na konceptu častějších prodejů pracuje. „Farmářské trhy jsou podnikatelským projektem, kdy jedna firma objíždí různá města. Jednali jsme s ní o možnosti navýšení četnosti návštěv Vyškova. Majitel si udělal revizi, jestli se mu to vyplatí. Vyhodnocení pro nás vyznělo velmi kladně, Vyškované mají zájem nakupovat. Na základě toho je připravený zvýšit konání trhů na jedenkrát týdně," informoval starosta Vyškova Karel Goldemund.

Lidé je nestíhali

Podle jeho slov zřejmě nepůjde výhradně jen o středy. „Uvažovali jsme, že by se zachovaly středy a další týden by se trhy odehrávaly buď v pátek, nebo sobotu," naznačil starosta.

Zpráva těší například Vyškovanku Janu Širokou. „Termín, ve kterém se trhy dosud konaly, mi moc nevyhovoval, většinou jsem je nestihla. Takže bych určitě ocenila, kdyby byly častěji a i v jiný den. Pátek nebo sobotu bych uvítala," podotkla zákaznice.

Město tak stojí před dohodou s majiteli firmy, podepsaná ovšem zatím není. „Musíme totiž nejdřív určit den, ve kterém se budou konat. Pořádáme i jiné trhy na jižní Moravě a musíme je synchronizovat tak, aby na sebe navazovaly a nepřekrývaly se," vysvětlil spolumajitel firmy pořádající farmářské trhy Robert Landkaš.

Někteří návštěvníci trhů by na nich nicméně rádi viděli i o něco širší sortiment. „V regionu se třeba vyrábí tvaroh. Prodej tvarohu přímo z Vyškovska bych ocenila víc, než ten, který byl v nabídce doposud. Je totiž hodně drahý," podotkla Široká.

Podle vyškovského starosty však záleží výhradně na firmě, jestli rozšíří nabídku produktů. „Skladbu neovlivníme, můžeme ji ale tlumočit," ujistil Goldemund.

Podle Landkaše je však různorodost zboží dostatečná. „Myslím, že už nemáme moc co rozšiřovat, nabídka zboží je dle mého pestrá. Na dvou místech na jižní Moravě ovšem prodáváme i ryby, takže to možná zkusíme také ve Vyškově. Potřebujeme ale sehnat někoho, kdo má k dispozici sádky," vysvětlil spolumajitel.

Zpestření jídelníčku

Podle zákazníků by šlo o výrazné zpestření. „Ryby jím velmi často a opravdu by se mi líbilo, kdyby je nabízeli také ve Vyškově. Sice bych si ji nekoupila každý týden, ale pro zpestření jídelníčku bych ji jednou za čas rozhodně ocenila," řekla s nadšením zákaznice Široká.

Některé nakupující ale od pravidelné návštěvy současného farmářského fenoménu odrazuje podvodné jednání obchodníků, které je známé z jiných koutů republiky. „Na trhy chodím ze zvědavosti, ale jsem opatrná, protože mám strach z nepoctivosti. Vím, že se jinde stávalo, že někteří prodejci nakoupili zboží v hypermarketech a potom ho za mnohem vyšší cenu prodávali na trzích jako svoje produkty. Proto si kupuji jen kváskový chleba, trubičky, masité klobásy a iberijský špek pro manžela. Těm skutečně věřím," vyjádřila své obavy Illgnerová.

Provozovatel trhů má však podle svých slov smluvně zajištěné obchodníky, kterým důvěřuje. „Samozřejmě nepopírám, že to někdo může udělat, ale do Vyškova jezdí například tři zelináři, kteří mají ovocnářství a zelinářství v popisu práce a vlastní velké rodinné farmy. K podvodům tedy nemají důvod. Když někdo nemá v popisu práce zemědělství, tak u nás prodávat nemůže a věřím, že zboží ve Vyškově rozhodně není předkupované," zdůraznil Landkaš.

Autor: Alena Grycová

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info