Výlovy rybníků jsou letos slabší, kaprů bude méně

Tuzemským rybářům končí sezona výlovu rybníků. Ačkoli ještě přesná čísla o výlovech známa nejsou, podle rybářů bude letos produkce výrazně nižší než loni. Na vině jsou především letošní povodně a následné horké a suché léto.

"Výlovy budou letos mnohem horší než loni. Předběžné odhady hovoří o propadu až o tisíc tun v celkové produkci, přesná čísla ovšem budou až po Novém roce," říká ředitel Rybářského sdružení ČR Michal Kratochvíl. V zastoupení jednotlivých ryb vede s přehledem kapr, který tvoří téměř devadesát procent tuzemské produkce ryb. Právě kaprů bude ovšem letos méně.

Zatímco loni tuzemští rybáři vyprodukovali celkem 20 763 tun ryb, letošní výlovy rybníků naznačují, že by se produkce mohla propadnout až pod hranici 20 tisíc tun. Za propad mohou především letošní povodně, které v tradiční baště rybářství v Jižních Čechách měly za následek vyplavení řady rybníků a sádek.

"Přirozená potrava z rybníků byla spláchnutá a než se nastartovala znovu, uběhl nějaký čas. Navíc někde se několik týdnů ani nepřikrmovalo, takže to se také podepsalo na váhových přírůstcích u jednotlivých ryb," dodává Kratochvíl. Kapři tak budou letos pravděpodobně "hubenější".

Propad produkce by se podle Kratochvíla neměl příliš odrazit na ceně kaprů, která by mohla vzrůst maximálně v řádech korun. Pokud by došlo k vyššímu zdražení, šlo by podle něj na vrub obchodníků a ne rybářů. Cena za kilogram kapra se průměrně pohybuje kolem 75 až 80 korun.

Zatímco v zemích Evropské unie činí spotřeba sladkovodních ryb kolem pěti kilogramů na osobu za rok, v České republice je to pouhých 1,5 kilogramu na obyvatele. V roce 2012 mířilo na tuzemský trh 9,5 tisíce tun ryb, na vývoz pak 8,6 tisíce tun, další 2,3 tisíce tun činily zpracované ryby.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info