Pivovary podváděly v boji o unijní značku, inspektoři našli více chyb

Se stoupajícím zájmem tuzemských pivovarů o používání chráněného zeměpisného označení EU České pivo letos stoupl i počet pochybení, kterých se výrobci dopustili. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) letos uskutečnila 31 kontrol, z toho 29 u držitelů práva na označení. Dvě kontroly se týkaly nového výrobce, který chce označení začít používat.

„Během těchto kontrol SZPI v jedenácti případech přistoupila k odběru vzorků pro laboratorní analýzu. Čtyři vzorky byly vyhodnoceny jako nevyhovující,“ uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Konkrétní jména pivovarů inspekce nezveřejnila.

Loni vycházely kontroly příznivěji. Inspektoři při 49 kontrolách neobjevili žádný závadný vzorek. Analýzy podle výsledků inspekce prokázaly pochybení v rozdílu mezi zdánlivým a dosažitelným prokvašením či v použití sladidla sacharin, který pravidla pro používání CHZO České pivo nedovolují. Výrobci také chybovali v množství extraktu původní mladiny.

„Výrobci následně uvedli produkty do souladu s požadavky CHZO, a právo používat označení jim tak nebylo odebráno,“ podotkl mluvčí. Označení České pivo využívá šestnáct pivovarů pro 77 značek piva. To představuje přes tři čtvrtiny produkce. Více na: http://zpravy.e15.cz/byznys/obchod-a-sluzby/pivovary-podvadely-v-boji-o-unijni-znacku-inspektori-nasli-vice-chyb-1040149#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

Více na: http://zpravy.e15.cz/byznys/obchod-a-sluzby/pivovary-podvadely-v-boji-o-unijni-znacku-inspektori-nasli-vice-chyb-1040149#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info