Sůl jako droga – Češi si moc rádi přisolí

Čechům sůl náramně chutná, ze 43 sledovaných států je ČR pátým největším konzumentem soli. Spotřebujeme denně až třikrát více soli, než bychom měli. Lékaři přitom varují, že sůl je jako droga a pokud je jí příliš, ohrožuje zdraví.

Sůl jako taková je pro tělo životně důležitá. Je v ní totiž sodík. "To je základní prvek, bez kterého nejde žít," tvrdí člen České pediatrické společnosti Jan Janda. Jenže čeho je moc, toho je příliš. "Lidi musí solit, jenom jde o to kolik. Stačilo by 5 až 6 gramů," dodává Janda. To je přibližně jako jedna čajová lžička. Jenže Češi si rádi přisolí, konzumují v průměru i třikrát tolik, muži dokonce až o 4 gramy více než ženy. Hůř dopadli v žebříčku jen Turci, Maďaři, Chorvati nebo Makedonci.

Vysoký příjem sodíku přitom přispívá ke zvýšení krevního tlaku. Janda upozorňuje, že lékaři zjišťují problémy se zvýšeným krevním tlakem už u dětí v dorostovém věku.

Podle Jandy by si většina z nás měla uvědomit, že 75 až 80 procent si nosíme domů ze samoobsluhy už přímo v potravinách. Pouze 10 procent soli přidáváme do pokrmů při vaření a maximálně stejné množství si přisolíme přímo u stolu. "Měli bychom přesvědčit potravinářský průmysl, aby postupně začal snižovat obsah soli. To je ale velmi složité, protože sůl chutná. Snížení obsahu může vést k tomu, že lidem to přestane chutnat a klesne spotřeba," říká Janda.  

Lidé by tedy měli sledovat, co jí a kolik je v potravinách soli. A taky by pomohlo, kdyby jedli více zeleniny a ovoce, v nichž je draslík, který balancuje nepříznivý vliv nadbytku sodíku.

Zdroj: ČT24

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info