Sdružení pro České pivo se otevírá potravinářům i politiků

Sdružení pro podporu Českého piva udělalo první krok, aby si usnadnilo přístup k dotacím ze strany státu a Evropské unie na podporu výzkumu a propagace piva, které může využívat chráněného zeměpisného označení (CHZO) České pivo. V ideálním případě by to mohlo pivovarníkům přinést i několik milionů korun ročně.

Valná hromada sdružení schválila změnu stanov, na základě které budou mít do sdružení přístup i subjekty, jež pivo a suroviny nevyrábí. Tím prvním bude Potravinářská komora, s níž sdružení začne jednat o obsazení předsednictva, postu výkonného ředitele a hlavně o obsazení dozorčí rady.

V ní by totiž měli – bez nároku na honorář – zasednout právě zástupci sněmovny a také zástupce ministerstva zemědělství. Změny mají zároveň znovu nastartovat činnost sdružení, které vzniklo již před téměř dvěma a půl lety, kromě založení nyní nefungujícího nadačního fondu ale zatím žádnou větší činnost nevykazuje.

„Ve spolupráci s Potravinářskou komorou bychom chtěli hledat další zdroje financí na výzkum a zejména propagaci Českého piva,“ uvedl šéf sdružení a vrchní sládek Prazdroje Jan Hlaváček. Plzeňský Prazdroj patří mezi spoluzakladatele sdružení stejně jako Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, Heineken ČR, Budvar, pivovary PMS a sladovny Soufflet ČR.

O konkrétním obsazení dozorčí rady ještě podle Hlaváčka není rozhodnuto. „Tak daleko jsme se nedostali, záleží na tom, jestli bude zájem České pivo podpořit,“ připomněl Hlaváček.

Komora o členství usiluje mimo jiné proto, že pracuje na projektu propagace evropského systému značení kvality potravin. „V něm je CHZO České pivo hlavním tématem. Komora by ráda v projektu pokračovala. Členství ve sdružení a nadaci je proto logickým krokem,“ uvedla již dříve mluvčí komory Jarmila Štolcová.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info