Velké firmy se lekly vyšetřování. Vzdaly lukrativní soutěž o hřebčín v Kladrubech

Velké stavební společnosti Metrostav, Strabag, Geosan a Chládek a Tintěra už nepodaly přihlášku do tendru, kvůli kterému mají opletačky s policií. Novým favoritem je sdružení čtyř menších firem - CGM Czech, VP Procházka, Renoart a Klement.

Kvarteto velkých stavebních firem, jejichž manažery policie obvinila z manipulace stamilionové zakázky na opravu Národního hřebčína v Kladrubech, se odmítlo zúčastnit nového tendru.

Původní soutěž vedení hřebčína kvůli policejnímu vyšetřování na jaře zrušilo a v září vypsalo novou zakázku. V ní už ale podle zjištění serveru IHNED.cz společnosti Strabag, Geosan, Metrostav a Chládek a Tintěra z východočeského holdingu Enteria nefigurují.

Prý už nevěří, že se bude v soutěži o opravu cenné kulturní památky hrát s férovými kartami. A také nechtějí znovu se zakázkou spojovat své jméno a dál hazardovat se svou už tak dost pošramocenou pověstí.

„Geosan Group se nového výběrového řízení neúčastní,“ potvrdila mluvčí firmy Vlasta Končelová.

„Nemělo smysl se do té soutěže opět hlásit. Je to jen podivná hra plná faulů,“ dodal Ondřej Chládek, spolumajitel společnosti Chládek a Tintěra, která o lukrativní zakázku za čtvrt miliardy z eurodotací usilovala společně s Metrostavem.

Podle policie však pětice manažerů obou firem stála o zajímavý obchod natolik, že se dopustila korupce. Jak IHNED.cz podrobně popsal v uplynulých dnech, měli inženýři slíbit dvoumilionovou provizi konkurentům ze Strabagu a Geosanu za to, že schválně podají v soutěži vyšší nabídku a sami se tak vyřadí ze hry.

To se později skutečně stalo, nicméně Metrostav s firmou Chládek a Tintěra paradoxně stejně nevyhrály. Předstihli je s mnohem nižším nabízeným rozpočtem dokonce tři soupeři. A ti mají nyní v opakovaném tendru při absenci velkých konkurentů opět obrovskou šanci uspět.

Přihlášku podalo do listopadové uzávěrky celkem pět uchazečů. Hodnotící komise však po otevření obálek vítěze ještě neurčila. „Komise si ještě od některých uchazečů vyžádala doplnění nabídky,“ uvedla Dana Večeřová z ministerstva zemědělství, které je zřizovatelem kladrubského hřebčína. Podle Večeřové se má komise znovu sejít příští týden.

Favorit? Jarní vítěz

Favoritem nové soutěže je vítěz cenové války ze zrušeného jarního tendru - sdružení čtyř firem ve složení CGM Czech, VP Procházka, Renoart, Klement.

Šéf vedoucí společnosti CGM Czech Ondřej Picek pro IHNED.cz potvrdil, že se ve stejné sestavě do soutěže přihlásili i nyní. „Ano, jdeme do toho všichni společně znovu,“ řekl Picek.

Sdružení na jaře hřebčínu nabídlo, že ho opraví za 178 milionů. To byl o 64 milionů nižší rozpočet než ten od Metrostavu.

Konkurentům sice nabídka přišla podezřele nízká, podle Picka však za tím není třeba hledat senzaci. Firmy z jeho sdružení jsou menší a oproti velkým společnostem prý šetří na provozních nákladech. „Každá z firem našeho sdružení má nižší výrobní a správní režii,“ tvrdí Picek.

Nový tendr

V novém a částečně i pozměněném tendru, jehož odhadovanou cenu vedení hřebčína snížilo ze čtvrt miliardy na 215 milionů, nabídl Picek a jeho partneři znovu nejnižší cenu - tentokrát 148 milionů. V ceně bez DPH přitom není započítána takzvaná opce – právo zadavatele zakázky objednat dodatečné práce. V tomto případě je jich hodnota okolo dvaceti milionů korun.

Druhý v pořadí, trutnovská firma BAK, nabídla cenu o sedm milionů vyšší, třetí Zlínstav pak šel ještě o dalších téměř pět milionů výš. Za ním skončilo sdružení společností Unistav a ID Stavby a poslední pak brněnský IMOS.

„Naše nová nabídková cena se díky opci a změnám v zadávací dokumentaci v konečném důsledku téměř rovná původní ceně,“ dodal Ondřej Picek, majitel akciovky, která v minulosti pod názvem Stavby patřila kontroverznímu podnikateli a někdejšímu šéfovi investic středočeského exhejtmana Davida Ratha Filipu Bušinovi, obžalovanému ze stamilionových daňových podvodů. Tuhle spojitost však Ondřej Picek neslyší rád. „To je dávná minulost, pan Bušina už s naší firmou nemá vůbec nic společného,“ říká rezolutně.

Zakázka na opravu hřebčína byla v září vypsaná celkem potřetí. První soutěž, kterou vyhrálo sdružení Metrostavu a firmy Chládek a Tintěra, byla zrušena na podzim loňského roku kvůli chybám v zadávací dokumentaci. Opakovaný tendr z letošního jara pak nabouralo zmíněné policejní vyšetřování.

Ohrožená dotace

Času přitom není nazbyt. Pokud hřebčín nestihne dokončit veškeré práce do konce příštího roku, slíbená čtvrtmiliardová evropská dotace propadne. „Máme studii expertů, podle níž je ještě možné práce zvládnout a dotaci vyčerpat,“ ujišťuje bývalý šéf hřebčína Jiří Jehlička, kterému se také obvinění nevyhnulo, ovšem ve vedlejší větvi celé kauzy.

Jehlička se měl podle policie podílet na manipulaci třičtvrtěmilionové soutěže na projektanta a stavební dozor pro opravu kravínů, kde měly být vybudovány provizorní koňské stáje pro dobu rekonstrukce.

Obvinění Jehlička odmítá. Stejně jako dalších dvanáct stíhaných, mezi kterými jsou kromě manažerů stavebních firem také tři projektanti, zástupce stavebního dozoru a bývalá projektová manažerka rekonstrukce hřebčína. Policie je viní mimo jiné z pletich při veřejné zakázce a poškozování finančních zájmů EU.

Trestní stíhání navíc hrozí kromě manažerů i firmám. Pokud policie shromáždí dostatek důkazů k obvinění a státní zástupce by pak společnosti poslal k soudu, hrozily by jim vysoké pokuty a v krajním případě i zánik.

Autoři: Petr Koděra 

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info