Restaurace chystají zvěřinové hody, nabídnou třeba kančí guláš

České restaurace se v souladu s aktuálním obdobím honů chystají na zvěřinové hody. V jejich nabídce bude například jelení svíčková, kančí guláš nebo srnčí kýta na smetaně. Některé podniky se na pokrmy ze zvěřiny zaměřily už v říjnu, kdy se mimo jiné účastnily festivalu Myslivecké hody.

Další mají zvěřinu ve stálé nabídce a speciální menu tak neplánují, zjistila v anketě ČTK.

Zvěřinové menu každý rok nabízí pražská restaurace Libocký dvůr, která ho letos plánuje na víkend od 6. prosince. „Menu připravujeme vždy od pátku do neděle z čerstvých surovin od ověřených českých dodavatelů. Ohlas na menu je každoročně velký a hosté si dělají rezervaci dlouho dopředu," řekl provozovatel podniku Martin Hanousek. V letošní nabídce bude například srnčí paštička s brusinkami nebo srnčí kýta na smetaně.

V prosinci se na zvěřinové hody chystá také restaurace Piano Nobile v hotelu Chateau Mcely na Nymbursku. „Podávat se bude třeba jelení svíčková nebo kančí guláš," řekl šéfkuchař Jan Štěrba. Restaurace provozovaná v hotelu, který vznikl rekonstrukcí původního loveckého zámečku, má zvěřinu zároveň ve stálé nabídce. „Zvěřina je vlajkovou lodí na našem jídelním lístku," podotkl šéfkuchař. Dodal, že nejraději pracuje se srnčím hřbetem. Ten je v aktuálním menu servírován s kardamonovou omáčkou.

Maso ze zvěřiny lze koupit i v některých řetězcích

Na stálém lístku má zvěřinu také pražské Café Imperial. V nabídce je například kančí plec na švestkách. Zvěřina se v podniku s šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem objevuje i v silvestrovské nabídce v podobě dančího hřbetu s pečenou řepou. Veronika Pekárková z Café Imperial řekla, že restaurace zvěřinové hody vzhledem ke stálé nabídce tohoto masa v zimní verzi menu neplánuje.

Speciální menu s masem ze zvěřiny nechystá ani Francouzská restaurace Art Nouveau v Obecním domě. „Pouze jsme nabízeli zvěřinu v rámci našeho říjnového brunche," řekl marketingový manažer podniku Martin Kolář. Součástí brunche, který byl vyprodán, bylo například ragů z divočáka nebo sušená zvěřinová šunka.

Maso ze zvěřiny lze koupit i v některých řetězcích. „V našich hypermarketech nabízíme zvěřinu v mraženém stavu. V tomto sortimentu máme například kančí či jelení maso na guláš nebo dančí a jelení kýtu," řekla mluvčí Globusu Pavla Hobíková s tím, že obliba zvěřiny u českých zákazníků pozvolna roste. „Ve srovnání s ostatním sortimentem je její objem však zanedbatelný," podotkla.

Podle dat Českého statistického úřadu se v roce 2011 spotřebovalo v průměru 0,7 kilogramu zvěřiny na osobu. Celkem průměrný Čech snědl za rok 78,6 kilogramu masa (v hodnotě na kosti) s důrazem na vepřové, kterého se spotřebovalo přes 42 kilogramů. Maso ze zvěřiny vyniká specifickou chutí i vysokým obsahem vitaminů a minerálních látek, jako jsou vápník, železo nebo fosfor.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info