Sedláci bodovali v prestižní soutěži Českých 100 Nejlepších

V 18. ročníku soutěže Českých 100 Nejlepších společnosti Comenius, jehož slavnostní vyhlášení proběhlo v pátek 29. listopadu ve Španělském sále Pražského hradu, významně zabodovali členové předsednictva Asociace soukromého zemědělství ČR. Titul LADY PRO, tedy profesionální Lady, získala předsedkyně ASZ Pelhřimov Květa Mošnová, v kategorii Zemědělství a potravinářství byla oceněna firma čestného předsedy ASZ Stanislava Němce - Němcova selská mlékárna Radonice a taktéž farma rodiny Mejsnarových.

Čestný titul LADY PRO náleží ženám, které ve své manažerské, obchodní, politické, sportovní, umělecké nebo jiné významné činnosti a kariéře dosáhly skutečně mimořádných úspěchů a při své každodenní časově, odborně a mnohdy i fyzicky náročné práci si dokázaly zachovat své nenahraditelné ženství. V předchozích letech byl tento titul udělen např. bývalé předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavě Němcové, advokátce Kláře Samkové, zpěvačce Haně Zagorové, módním návrhářkám Beátě Rajské a Blance Matragi či oštěpařce Barboře Špotákové. V loňském roce jej získala i místopředsedkyně ASZ Eliška Kravcová.

„Myslím, že toto ocenění by si zasloužily všechny manželky sedláků, které si prošly těžkostmi souvisejícími s obnovením soukromého hospodaření u nás před dvaceti lety. Těm, které jsou do něj zapojeny aktivně, ale i těm, jež jsou pro své muže nenahraditelnou oporou a tvoří jim pevné zázemí,“ řekla v souvislosti se ziskem tohoto titulu Květa Mošnová. Ta je nejen členkou celostátního předsednictva ASZ a předsedkyní ASZ Pelhřimov, ale se svým mužem Pavlem také pátou generací sedláků hospodařících na statku ve Vystrkově nedaleko Humpolce.

Jedno ocenění v kategorii Zemědělství a potravinářství zůstalo v Praze, v rukou čestného předsedy ASZ Stanislava Němce, druhé putovalo na farmu rodiny Mejsnarových do Kunčic nad Labem na Trutnovsku.

Alois Mejsnar zvolil již před dvaceti lety zcela originální způsob prodeje mléka od svých dojnic, a to dovozem zákazníkům přímo domů. Dnes brázdí Podkrkonoší celkem sedm firemních aut na mnoha rozvozových trasách a ke spotřebitelům tak putuje pestrá škála mléčných výrobků počínaje smetanou a konče jogurty.

Zkrátka však nepřijdou ani spotřebitelé v Praze, Středočeském, Královéhradeckém, Libereckém, Pardubickém a Ústeckém kraji, kde je na více než 1500 zastávkách a 70 trasách místním pravidelně k dispozici osmnáct druhů mléčných dobrot právě z Němcovy selské mlékárny v Radonicích. V té se denně zpracuje za přísných hygienických parametrů 6500 litrů mléka a výsledkem jsou velmi chutné sýry, jogurtové a syrovátkové nápoje, jogurty, tvarohové mlsy či máslo.

Fakt, že se v letošním klání této prestižní soutěže umístili hned tři soukromě hospodařící zemědělci, svědčí bezesporu o tom, že se cosi změnilo. Že veřejnost začala rodinné farmy a sedláky vnímat se vší vážností a jako nezastupitelnou součást českého zemědělství.

Šárka Gorgoňová, tisková referentka ASZ ČR

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info