Dietolog: Bílá mouka a cukr je to nejhorší, co nás může o Vánocích potkat

Bramborový salát, smažený kapr a cukroví. Podle dietologa a prezidenta Asociace výživových poradců Ivana Macha jsou Vánoce symbolem obžerství.

Vánoce a zdravá výživa nejdou moc dohromady. Co je nejhorší?

Vánoce jsou svátky hojnosti. O svátcích tedy přeháníme všechno – počet dárků, počet chodů i množství cukroví. V dřívějších dobách přitom byly tyto svátky dobou klidu a rozjímání. Díky tlaku obchodníků jsme vedeni k nadspotřebě i v oblasti jídla. Protože nabídce je těžké odolávat, tak se Vánoce staly symbolem obžerství.

Jakým surovinám by bylo lepší se vyhnout?

Uvedu příklad, tradiční český bramborový salát obsahuje hodně majonézy a natvrdo vařená vajíčka. Hospodyňky se z tohoto pokrmu snaží udělat co nejkaloričtější a nejsytější jídlo. Existuje ale slovenský bramborový salát, který je velmi chutný, kuchařka se však obejde bez majonézy. Vystačí jen s octem, bramborami, celerem 
a další zeleninou. Ochucený je kořením a olivovým olejem. Běžně se prodává například v Německu, kde ten náš obrovsky kalorický salát vůbec neznají.

A v případě cukroví?

Navrhoval bych vyhnout se levné bílé mouce a klasickému bílému cukru. To je to nejhorší, co nás může o Vánocích potkat. Rafinovaný cukr obsahuje tzv. prázdné kalorie. Ty zdravé kalorie obsahuje exotické ovoce, datle nebo fíky, nesmí se ale prodávat naložené v cukru. 
I když je toto ovoce velmi sladké, je slazeno přírodním cukrem. Doporučuji tedy místo cukroví vytvořit jednohubky z tropického ovoce. Našim předkům jako cukroví vystačily křížaly z jablek nebo jiného druhu ovoce. Jejich poptávka po cukru nebyla tak vysoká. Tím, že vše sladíme, ztrácíme citlivost na vnímání chuti sladkého. Pak naše chutě říkají, že čím víc cukru, tím lépe.

Co je špatného na bílé mouce?

Mouka je škrob, což je složitý sacharid, který pro tělo představuje zvýšený přísun energie. Když je energie příliš, ze slinivky se uvolní inzulin, který začne energii 
z krve odčerpávat do svalů. 
O Vánocích toho obvykle moc nenacvičíme, neaktivované svaly tedy žádný škrob nepřijímají. A to nás neuvěřitelně unavuje. Čím víc mouky, tím víc jsme unavení. Pro zajímavost, Američané berou vánočního krocana jako příjemné uspávací jídlo. Protože obsahuje hodně serotoninu, hormonu spánku, krásně se po něm vyspí na ranní rozbalování dárků
 z punčoch.

Platí tyto rady pro nějakou skupinu lidí více než pro jinou?

Platí spíš pro starší, děti stejně žádné rady ohledně Vánoc nebudou poslouchat. Inspirovat by se jimi měli především lidé, kteří mají sníženou kondici a v průběhu roku nemají čas dodržovat stravovací pravidla. O Vánocích by naopak mohli udělat výjimku, vyrobit zdravé cukroví, zdravý salát a zkusit rybu bez trojobalu. Každý by se měl zamyslet, jestli ho Vánoce spíš neunavují.

KATEŘINA CIBOROVÁ

Autor: Redakce

Tisk

 

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info