Bernard očekává za letošek růst výstavu na rekordních 230.000 hl

Humpolecký Rodinný pivovar Bernard očekává zvýšení letošního výstavu zhruba o osm procent. Roční objem prodaného piva by se měl pohybovat mezi 228.000 až 230.000 hektolitry, sdělil dnes ČTK mluvčí pivovaru Zdeněk Mikulášek. Pivovar už nyní vyrovnal svoji loňskou rekordní produkci. Předvánoční prodej ještě podpořil uvedením dvou nových druhů nefiltrovaných piv.

Humpolecký pivovar už prodává nefiltrované desetistupňové a dvanáctistupňové pivo, teď k nim přidává nefiltrovanou jedenáctku a čtrnáctku. "Ucelená řada světlých nefiltrovaných piv je na českém pivním trhu ojedinělá," řekl generální ředitel pivovaru Stanislav Bernard. Podotkl, že zákazník tak dostává pivo v takové podobě, v jaké ho degustuje sládek v ležáckém sklepě.

Roční výstav pivovaru stoupá od roku 2001; v posledních sedmi letech se v Humpolci vyrábí i nealkoholické pivo. U alkoholického piva už podnik překoná roční hranici 200.000 hektolitrů. Ztratí tak výhodu diferencované spotřební daně, kterou před lety Stanislav Bernard jako prezident Českého svazu malých nezávislých pivovarů vybojoval pro menší pivovary. Výše daně se odvíjí od roční produkce. Úlevy končí na hranici 200.000 hektolitrů. "I díky této dani se podařilo zachovat v ČR větší chuťovou rozmanitost, zachránit několik pivovarů a podpořit vznik nových minipivovarů," řekl mluvčí Mikulášek.

Od ledna do konce září humpolecký pivovar uvařil 177.850 hektolitrů piva, už to byl osmiprocentní meziroční růst. Obrat podniku se v letošních třech čtvrtletích roku zvýšil o 7,4 procenta na 344,8 milionu korun. V pivovaru pracuje 150 lidí.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info