Zájem o kupované cukroví roste, přesto stále vede to domácí

Prodej vánočního cukroví z velkých pekáren i menších cukráren a pekařství v posledních letech mírně roste. Zvyšuje se obliba nákupu cukroví po internetu. Co se týče druhové skladby, zůstávají tuzemští zákazníci konzervativní. České hospodyňky přesto stále dávají přednost domácímu pečení. Vyplývá to z ankety mezi pekaři, cukráři a obchodníky.

„Toto období je pro naše pekárny nejvíce exponovaným obdobím v roce, a proto je na pekárnách i více směn oproti jiným obdobím v roce," řekl ČTK mluvčí skupiny Agrofert Karel Hanzelka. Do skupiny patřící podnikateli Andreji Babišovi patří také jedna ze dvou největších pekárenských skupin v ČR, Penam. V předvánočním období jdou podle Hanzelky nejvíce na odbyt vánočky všeho druhu, zájem je také o vánoční čajové pečivo, mikulášské perníčky, štoly či sněhové pečivo. „Vánoce jsou pro nás každoročně nejsilnějším obdobím v roce a z toho vyplývá, že v tomto období jsou i vyšší tržby v porovnání s ostatními měsíci v roce," uvedl mluvčí.

„Zájem o cukroví mírně stoupá, nicméně český zákazník stále upřednostňuje domácí pečení a kupuje nutné ingredience," uvedl mluvčí obchodního řetězce Kaufland Michael Šperl. Český spotřebitel je podle něj spíše konzervativní a preferuje ověřené druhy pečiva. To potvrzuje mediální zástupce společnosti SPAR Česká obchodní společnost Aleš Langr. Zákazníci řetězce podle něj upřednostňují cukroví, které připomíná domácí výrobky. „Takové výrobky patří k nejoblíbenějším," podotkl.

Většina cukrářství již objednávky na vánoční cukroví přestala přijímat, nebo tak učiní v nejbližších dnech. Podle Martina Hořínka z internetového obchodu Cukroví.cz firmě prodeje rok od roku postupně stoupají. „Ti, co jednou vyzkoušejí, většinou objednávají znovu, získáváme si důvěru a obecně nakupování přes internet získává důvěru," řekl ČTK.

Lidé se podle něj o cukroví začínají zajímat už v září. Objednávky obchod přijímá od října. „Křivka množství objednávek je nejstrmější začátkem listopadu, potom je lineární až do ukončení," uvedl Hořínek. Například perníčky kvůli změknutí začínají pekařky péct již v půlce listopadu, pečení vrcholí od začátku prosince. V těchto dnech firma začíná rozesílat cukroví poštou. Do vybraných oblastí následně vyjíždí její zaměstnanci cukroví rozvážet.

V cukrárně Katrin v Chomoutově u Olomouce napečou do Vánoc až čtyři tuny vánočního cukroví. „Jsou to sice galeje, ale děláme to už 23 let a jsme na to zvyklí. Objednávky bereme od listopadu, někteří lidé si vánoční cukroví objednávají dokonce už v srpnu," řekla v druhé polovině listopadu ČTK majitelka firmy Jarmila Jonáková. Příchod Vánoc zaměstnává cukráře od rána do noci, nemohou si ani vybrat dovolenou. Odpočinkový bude pro ně prý tradičně až leden.

Autor: ČTK

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info