Ve Vatikánu dnes poprvé zazáří vánoční strom, který pochází z českých PEFC certifikovaných lesů!

Letošní vánoční strom na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu, který se již dnes slavnostně rozsvítí, pochází z České republiky. Darovaný strom, který byl dlouho pečlivě vybírán, pochází z českých lesů obhospodařovaných trvale udržitelným způsobem.

Asi šedesát let starý a 25 metrů vysoký smrk vyrostl v obecních lesích města Domažlice, které jsou dlouholetým držitelem certifikátu PEFC. To znamená, že způsob hospodaření v těchto lesích je plně v souladu se všemi mezinárodními požadavky na správnou péči o lesy.

Krásný strom z PEFC certifikovaných lesů je jistě důstojným a příhodným dárkem, a věřím, že byl vybrán nejen pro svůj mimořádný vzhled, ale i proto, že pochází z kontrolovaných lesů, které jsou zdravé, krásné a zůstanou zachovány pro příští generace, uvedl Ing. Stanislav Slanina, ředitel PEFC ČR.

Mimo jiné strom s certifikátem PEFC pomáhá upozornit na potřebu ochrany mizejících a ohrožených lesů, které jsou dlouhodobě nejvíce ohroženým světovým ekosystémem. Každý, komu nejsou lesy lhostejné, má možnost podpořit odpovědné vlastníky lesů nákupem dřevěných výrobků označených mezinárodně známým a důvěryhodným logem PEFC. 

PEFC certifikace je celosvětově nejrozšířenějším systémem posuzování trvale udržitelného hospodaření v lesích. Celkově je v něm zapojeno 35 států a rozloha certifikovaných lesů činí 253 milionů hektarů. V České republice je tímto systémem certifikováno již více než 70 % celkové rozlohy lesů v ČR.

Doplňující údaje

PEFC Česká republika je správcem českého systému certifikace lesů, jehož hlavní cíle jsou podpora trvale udržitelného hospodaření v lesích, podpora spotřeby dřeva jako ekologicky obnovitelného zdroje a propagace odpovědného lesnictví.

PEFC je celosvětově nejrozšířenější systém certifikace trvale udržitelného hospodaření v lesích. V České republice je tímto systémem certifikováno již více než 70 % rozlohy lesů.

Logo PEFC je mezinárodně důvěryhodná a známá značka, která garantuje, že dřevo obsažené ve výrobcích označených logem pochází ze správně obhospodařovaných lesů. Tyto výrobky naleznete na http://produkty.pefc.cz/

PEFC International: Rada PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes) je nezávislá, nezisková, mezinárodní organizace registrovaná v Ženevě, která představuje rámec pro vytváření a vzájemné uznávání nezávislých národních certifikačních systémů. Česká republika je jednou z 11 zakládajících zemí, která byla u zrodu Rady PEFC v roce 1999.

Rada PEFC je celosvětově působící organizace, která zastřešuje národní systémy certifikace lesů a vytváří mechanismy pro jejich hodnocení a vzájemné uznávání. Rada PEFC tak umožňuje používání společného loga PEFC těm systémům, které splňují všechny požadavky stanovené touto organizací.

Další informace:

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info