Vinařům před vánočními svátky roste odbyt, až dvojnásobně

Vinařům před vánočními svátky roste odbyt, podle některých až dvojnásobně. Lidé jsou ochotní si za dárky v podobě vína také připlatit, odpovídali vinaři na dotaz ČTK. Více se také prodávají speciální vína, například slámová nebo ledová.

"Před vánočními svátky tradičně zájem o víno výrazně roste. Částečně v tom hrají roli svátky samotné, kdy si lidé dopřávají o něco více než jindy v roce. Nakupují jednak více vína, jednak se zaměřují na vína obecně o něco dražší," uvedl šéf Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

O vína podle něj není zájem jen jako o doplněk na slavnostní tabuli. "Moravská a česká vína se zažila také jako milá, kvalitní a nevtíravá pozornost ve firemní sféře a v neposlední řadě jsme se naučili dávat výjimečná vína také jako vánoční dar svým blízkým," dodal Machovec.

Podle obchodního ředitele Vinia Velké Pavlovice, a.s. Viliama Hrance lidé před Vánocemi sahají hlouběji do kapsy a i ti, kteří celý rok kupují levnější vína, si na sváteční stůl vyberou víno přívlastkové. "Populární jsou stále oblíbené odrůdy Rulandské šedé, Pálava, Tramín červený, Sauvignon. Z modrých odrůd pak Modrý Portugal," uvedl Hranec. Firma podle něj prodala rekordní množství dárkového balení vína s kachními játry, paštikou nebo kořeněným kolenem. Tvrdí, že spojení kvalitního vína a masa funguje.

Prodeje vína v listopadu a prosinci jsou zhruba dvakrát vyšší než v průměrném měsíci. Nejvíce se prodává asi 14 dní před Vánocemi. "Výrazně se zvedá odbyt dárkových balení pro firmy i koncovou klientelu. Za poslední dva měsíce v listopadu a prosinci se prodá v průměru 50 procent všech sektů za celý rok. Výrazně větší zájem je i o prodej vína v rámci E-shopu," uvedl obchodní a marketingový ředitel Templářských sklepů Čejkovice Lukáš Lukáš.

Podle ředitele Znovínu Znojmo Pavla Vajčnera se zvýšený prodej týká před svátky kromě výběrových i sudových vín. "Zato vína střední cenové úrovně zůstávají v zásadě bez větších výkyvů. Poslední tři měsíce v roce také samozřejmě roste odbyt sektů," dodal Vajčner.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info