Včelaři si loni mírně polepšili
23.01.2014 | Haló noviny
Produkce medu v Česku loni meziročně vzrostla o desetinu na 8063 tun, med zároveň mírně zdražil. Z dlouhodobého hlediska byla loňská snůška průměrná, na rozdíl od roku 2012 se však loni v důsledku příznivějšího počasí urodil i tmavý lesní med.
Sdělil to Miloslav Peroutka z Českého svazu včelařů s tím, že loni se mírně zvýšil i počet včelstev a včelařů.
Zatímco v závěru roku 2012 tuzemští včelaři zazimovali 541 tisíc včelstev, loni na podzim to bylo 553 tisíc včelstev. Stavy jsou zhruba o pětinu vyšší než po epidemii varroázy, která domácí chovy zdecimovala v roce 2008. »Sice máme asi o 150 tisíc včelstev méně, než bychom potřebovali, ale pořád jsme na třetím místě v Evropské unie, co se týče počtu včelstev na kilometr čtvereční,« poznamenal Peroutka. Více včelstev na plochu mají pouze Řecko a Maďarsko.
Ze statistiky na webu Českého svazu včelařů vyplývá, že zatímco v listopadu 2012 se kilogram medu prodával v průměru za 142 korun, loni v listopadu to bylo o deset korun více. »Cena českého medu se v loňském roce nepatrně zvedla,« potvrdil Peroutka.
Zbytečné dovozy nekvalitního medu
Spotřeba medu v ČR v roce 2012 činila 0,7 kilogramu na osobu, čísla za loňský rok zatím nejsou k dispozici. V případě průměrné či nadprůměrné produkce a nulového vývozu by tak ČR byla schopna pokrýt domácí poptávku pouze z vlastních zdrojů. Med se však vyváží i dováží. V roce 2012 bylo od nás vyvezeno zhruba 1,5 milionu tun medu, dovozy dosáhly zhruba dvou milionů tun.
Počet včelařů loni meziročně vzrostl zhruba o 800 na 50 471. Pokračoval tak pozitivní trend, který začal v roce 2009 poté, co předtím včelařů 20 let ubývalo. Podle Peroutky je dobře, že přibývá především mladších včelařů. Za jeden z důvodů opětovného zájmu o včelařství bývají označovány dotace z EU a krajských rozpočtů.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce označila po mimořádné kontrole medu, jejíž výsledek zveřejnila loni v srpnu, polovinu v obchodní síti odebraných vzorků za falšované. Znamená to, že výrobci do něj přidávali nepovolené, méně hodnotné příměsi. Podle Peroutky jsou výsledky testů důkazem toho, že nejjistější je kupovat med přímo od místních včelařů. V supermarketech se přitom většinou prodávají směsi dovážených medů.
Další články v kategorii
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)
- Tento legendární stroj měnil venkov: Příběh nejrozšířenějšího traktoru Evropy (23.12.2025)
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)

Tweet



