Mlékomatů ubývá. Minimum? 200 litrů denně

S velkou slávou to začalo a velmi potichu to končí. Automaty na mléko s velkou mediální pompou vtrhly do českých a moravských měst před čtyřmi roky. Nyní by se jejich situace v celé ČR dala popsat jedním slovem: skomírání.

Naposledy tento měsíc přišli hned o tři mlékomaty obyvatelé Zlína. Zůstane jim už jen jediný stroj. „Za čtyři roky, co ve Zlíně mlékomaty provozujeme, jsme prodělali několik milionů korun," vysvětlil Petr Slovák, předseda družstva Agrodelta Štípa, které automaty provozuje.V Ostravě je už jen jeden

Lidé si přitom na mlékomaty zvykli, podepisovali dokonce petice za jejich zachování. „Já pocházím z vesnice. Tam jsme měli mléko přímo od krávy každý den. Byla jsem proto ráda, že ta možnost byla i tady přímo v centru. Štve mě to, na různé hlouposti peníze jsou, ale na takový přímý prodej čerstvé základní potraviny už nikoliv," posteskla si zlínská seniorka Jindřiška Tomášková. Podobný útlum ale zažila i jiná města. Třeba v Ostravě bylo deset výdejních strojů, dnes je tam jediný a i ten se musí „ohánět", aby ekonomicky přežil. „Není to na žádné velké jásání, ale těch zhruba sto litrů, co si lidé z mlékomatu denně načepují, zase není tak málo. Už jsme vypozorovali, že když připravíme zajímavou akci a zlevníme třeba z té současné ceny osmnácti korun na patnáct, zájem zákazníků se zvyšuje a berou mléka více. Větší poptávce nahrává i současné zvyšování cen u krabicového mléka," popsal pro Deník majitel automatu Miroslav Dudek.

Přísná kritéria

Mlékomaty dostaly první pomyslnou ránu do zátylku už v roce 2010, kdy tehdejší hlavní hygienik Michael Vít zmínil mlékomaty jako jeden z možných zdrojů tehdejší průjmové virózy. Mnoho lidí se už tehdy od čerstvého mléka z automatů odvrátilo. Zbytek „zkázy" pak dokonaly poměrně nízké ceny čerstvého mléka. Aby si na sebe přístroj vydělal, musí z něj lidé každý den vyčerpat dvě stě litrů mléka. To pokryje náklady na doplňování, nájem 
a elektřinu. Jenže dnes registrujeme koupi zhruba sto dvaceti litrů mléka denně," uvedl již dříve pro regionální Deník Kamil Vystavěl ze společnosti Ledeko. Automaty navíc musí splňovat přísná hygienická kritéria. Mléko uvnitř automatů je totiž skutečně čerstvé 
a není pasterované. V automatu bývá nejdéle 24 hodin, a to při teplotě zhruba čtyři stupně Celsia. Lepší je ho pro konzumaci mírně povařit, prodejci někdy uvádějí doporučené převaření jednu minutu při teplotě 80 stupňů.V záplavě špatných zpráv se ale najdou i výjimky. Na nový automat se patrně budou moci těšit v Ivanovicích na Hané. Stejně tak nejsou ohroženy celostátní dotace v rámci projektu Mléko do škol.

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU

Autor: Redakce

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info