Čeští vědci našli při výzkumu na Borneu nové živočichy i rostliny

Odborníci z olomoucké a ostravské univerzity objevili při výzkumu v deštných lesích Bornea nové druhy bezobratlých živočichů i neznámou rostlinu. V nedotčené přírodě prováděli dva týdny zoologický a botanický výzkum. Nyní je čekají měsíce práce při zpracování a vyhodnocování materiálu, který v tropickém deštném lese nasbírali. Informovali o tom zástupci Univerzity Palackého v Olomouci.

Pro olomouckou vysokou školu je to už druhý úspěch. Loni na podzim tam jeden z vědců při uklouznutí objevil neznámý druh rostliny.

V nástrahách výzkumníků tentokrát skončil zcela nový druh drobnělky. Jde o bezobratlé živočichy podobné termitům. Na světě odborníci zatím zdokumentovali 39 druhů tohoto hmyzu, z Bornea dosud žádný znám nebyl. "Již nyní bezpečně víme, že se jedná o nový druh. Pro entomologa je takový nález srovnatelný s objevem zcela nového druhu primáta nebo velké kočkovité šelmy," uvedl odborný asistent katedry ekologie a životního prostředí olomoucké přírodovědecké fakulty Tomáš Kuras.

Nový druh strašilky

Z národního parku Ulu Temburong si olomoučtí a ostravští vědci přivezli i nový druh strašilky. Zatímco dosud popsané druhy žijí na listech, které okusují, nově nalezení jedinci k překvapení výzkumníků sídlili na zemi v opadaném a tlejícím listí. "To je u této skupiny velmi výjimečné, takřka bizarní. Je to jako kdyby někdo našel denního motýla, který se živí výhradně sáním krve," podotkl Kuras.

Účastníci expedice zdokumentovali v národním parku neobvykle vysokou druhovou rozmanitost škvorů. Mezi nimi nalezli i několik vědě dosud neznámých druhů včetně jednoho, jehož příslušníci žijí spolu s termity v jejich hnízdech. Velmi významný je podle nich i objev zatím největšího známého druhu bedlobytky. Drobné mušky podobné komárům, jejichž larvy se vyvíjejí na houbách, jsou rozšířené po celém světě. Na Borneu nalezená bedlobytka zaujala nejen většími rozměry, ale i nápadným žlutočerným zbarvením. Mezi tisíci jedinců, které budou následně vědci zkoumat, jsou patrně i nové druhy pavouků či nočních motýlů.

Další vědecky nepopsaný druh rostliny

Vědci svým výzkumem zřejmě rozšíří i počet dosud popsaných rostlin. Podle olomouckého botanika Martina Dančáka mezi bylinami pravděpodobně našli další vědecky nepopsaný druh. "Jeho přesné určení ale nebude tak jednoduché, budeme muset udělat rozsáhlejší studii celého rodu v jihovýchodní Asii," uvedl Dančák. Podle něj je rostlina příbuzná s jeho loňským objevem, je drobná a fialově zbarvená. Většinou má jeden malý kvítek.

Hlavním úkolem jednadvacetičlenné expedice na Borneu bylo podle zástupců univerzity ukázat studentům specifický tropický ekosystém a naučit je v tomto prostředí pracovat. Museli se při tom vyrovnat například s náročnými klimatickými podmínkami, kdy vlhkost vzduchu byla téměř stoprocentní a teploty se pohybovaly kolem 30 stupňů Celsia. Výsledky budou postupně publikovat v odborném tisku.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info