Potraviny se stále falšují. Třeba koření chilli práškem z cihel či barvivem
06.03.2014 | rozhlas.cz
Kontrola potravin v obchodech je stále intenzivnější a zpřísňují se i normy. Velkým problémem přesto zůstává falšování, které se mnohem hůře zjišťuje. Zatímco trvanlivost, datum spotřeby nebo složení výrobku lze najít na etiketě zboží, falešné suroviny odhalí zákazník jen stěží.
Falšují se různé druhy potravin v různé míře. Může jít třeba i o zavádějící symboliku.
Výrobek se například může „tvářit“, že obsahuje celé jahody, ale na rozdíl od poutavého obrázku na etiketě ve skutečnosti obsahuje jen chemická aromata.
To by se lidé při podrobném zkoumání složení dočíst v informacích o složení na obalu. Ale existují i další, hůře dohledatelné způsoby.
„Kakao může být falšováno rozemletou hmotou z kakaových slupek, takže není dostatečně vyčištěno, koření chilli může být falšováno práškem z cihel nebo barvivem súdán,“ upozorňuje vedoucí auditorka inspekční a certifikační společnosti Bureau Veritas Kateřina Lacinová.
Barvivo súdán patří do skupiny průmyslových barviv, která se běžně používají pro barvení plastů a jiných syntetických materiálů. V Evropské unii se nesmí používat v potravinách. Jenže pro výrobce, kteří se falšování dopouští, je vždy hlavním cílem ušetřit na méně kvalitních surovinách.
„Skořice nebo muškátový oříšek může být falšován slupkami z kávových bobů, do medu se záměrně přidává cukr nebo barvivo, nebo se nedeklaruje země původu. Hovězí maso bylo nahrazeno koňským, vepřové maso obarvené azorubinem může být vydáváno za hovězí,“ vyjmenovává Lacinová.
Stejně tak mohou nepoctivci klamat zákazníky tím, že místo olivového oleje prodávají slunečnicový nebo řepkový, smíchaný s barvivy. Lidé mají jen malou šanci to odhalit, protože to dokáže jen laboratorní rozbor.
Existují však určité pomůcky, jak se falešným potravinám vyhnout - například označení Klasa. Státní zemědělská a potravinářská inspekce nedávno oznámila, že všechny potraviny se značkou Klasa, které loni kontrolovala, byly v pořádku a kvalitní.
Autor: Jitka Hanžlová (jhn), Simona Bartošová
Další články v kategorii
- Zlevňování potravin skončilo (15.05.2024)
- Farmář na jihovýchodě Turecka pouští slepicím Mozarta, aby snášely více vajec (15.05.2024)
- Mýty a fakta o Evropské unii. Jak to bylo s křivými banány a okurkou (15.05.2024)
- Brambory meziročně podražily skoro o polovinu. Klesá zájem o ty ve slupce (15.05.2024)
- Nealkoholické pivní mixy COOL se rozrůstají o novou generaci COOL+ s funkčními benefity (15.05.2024)
- Blíží se uzávěrky přihlášek do soutěže Farma roku 2024 a programu Pestrá krajina 2024 (15.05.2024)
- Stahování párku od výrobce z Vysočiny kvůli obsahu listerií (15.05.2024)
- Nadace rozdělí dva miliony korun na výsadbu stromů či obnovu studánek (15.05.2024)
- Vojenské lesy a statky dočasně povede ředitel jedné z divizí Nerad (15.05.2024)
- Cukrovar Vrbátky loni zvýšil zisk na 117,6 mil.Kč, firma chystá dividendy (15.05.2024)