Bezpečnost potravin: Jádro problému. Vztah jakosti a ceny
13.03.2014 | Denik.cz
V České republice není problém s bezpečností potravin, ale s jejich jakostí. Tak lze dešifrovat poselství, které veřejnosti poslali účastnicí nedávné konference Retail Summit. Ta se totiž zabývala i kvalitou potravin z hlediska všech zainteresovaných – tedy obchodu, výroby, sdružení spotřebitelů a kontrolních orgánů.
Kontroloři v akci
„Naše výsledky za celých těch dvacet let co jsem u inspekce naznačují, že u výrobců problémů až tak mnoho není. Ty se mnohem více objevují v oblasti maloobchodu. U výrobců dosahuje podíl nevyhovujících potravin pět až sedm procent, u obchodníků však až 22 procent," řekl k tomu Jindřich Pokora, ředitel odboru kontroly Státní zemědělské a potravinář ské inspekce.
Inspekce si vybírá kontrolované subjekty na základě rozboru rizika. Kritéria jsou pro výrobce i obchodníky shodná. „Česká republika není popelnicí Evropy. Naše statistiky ukazují, že každý rok se na trhu objeví jen zhruba půl procenta potravin škodlivých pro lidské zdraví," tvrdí Jindřich Pokora. Jako příklad uvádí výrobky se zvýšeným obsahem aflatoxinů či pesticidů.
Podle něho je jistě v pořádku, že na trhu jsou cenově různé skupiny potravin, pokud ovšem cena odpovídá skutečnému složení. Každý si musí udělat jasno, jestli je pro něj důležitější kvalita nebo cena. Přesto se v Česku vyskytují nešvary. „Exemplárním příkladem je prodej párků s obsahem drůbežího separátu, které ovšem výrobce navzdory tomu prodává jako určeny dětem. To považuji za určité zvěrstvo ze strany tohoto výrobce, " řekl Ladislav Denk, jednatel uzenářské firmy Váhala.
Zlepšit poměry alespoň do jisté míry by měla novelizace zákona č. 110/97 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích, o které se nyní diskutuje. Předpokládá se, že bude podstatně posílen prvek průkazného původu potravin, což je pro bezpečnost klíčové. Provozovatelé potravinářských podniků, jejichž tržby přesahují pět miliard korun za účetní období, budou muset viditelně a čitelně umístit u vstupu do prodejny seznam pěti zemí, které mají největší podíl na tržbách.
Pokuty se zvýší
Zvýší se také pokuty za nesprávné označení, z nynějších tří milionů na deset milionů korun. U nebalených potravin bude nutné uvádět adresu výrobce.
Novela rozšiřuje také pravomoci Státní veterinární správy, pokud jde o kontrolu zvěřiny. U živočišných potravin, které kontroluje tato instituce, je podíl zjištěných závad okolo tří procent.
„Lze jednoznačně říct, že klamání spotřebitele převažuje nad zjištěním zdravotní závadnosti. Mám teď na mysli například nesprávné informace o složení výrobků. To je tedy dobrá i špatná zpráva zároveň," říká mluvčí Josef Duben.
Jaromír Hampl
Další články v kategorii
- Nealkoholické pivní mixy COOL se rozrůstají o novou generaci COOL+ s funkčními benefity (15.05.2024)
- Blíží se uzávěrky přihlášek do soutěže Farma roku 2024 a programu Pestrá krajina 2024 (15.05.2024)
- Stahování párku od výrobce z Vysočiny kvůli obsahu listerií (15.05.2024)
- Nadace rozdělí dva miliony korun na výsadbu stromů či obnovu studánek (15.05.2024)
- Vojenské lesy a statky dočasně povede ředitel jedné z divizí Nerad (15.05.2024)
- Cukrovar Vrbátky loni zvýšil zisk na 117,6 mil.Kč, firma chystá dividendy (15.05.2024)
- Aberdeen Angus na Czech Food Expo 2024 (15.05.2024)
- Výrobce Olomouckých tvarůžků navýšil obrat i čistý zisk a plánuje stavbu výrobního závodu (15.05.2024)