Ministr zemědělství Jurečka: V rámci Společné zemědělské politiky prosazujeme stejné cíle jako Německo

Společná zemědělská politika a dobrá spolupráce obou zemí při vyjednávání o její budoucí podobě byla témata, o kterých spolu dnes hovořili ministr zemědělství Marian Jurečka a německý ministr zemědělství Christian Schmidt. V rámci jednání ministři obou zemí debatovali také o ekologickém zemědělství a možnostech využívání bioplynu.

„Spolupráce mezi českými a německými zástupci při jednáních o nové Společné zemědělské politice Evropské unie byla velmi intenzívní a přínosná. Díky tomu se nám v Bruselu podařilo prosadit mnoho společných cílů,“řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Dalším tématem dnešního setkání bylo ekologické zemědělství, které nová Společná zemědělská politika podporuje jako hospodaření ohleduplné k životnímu prostředí.

„Stále více evropských spotřebitelů žádá a také vyhledává kvalitní potraviny zaručeného původu. Biopotraviny tyto požadavky přirozeně splňují a navíc ekologické zemědělství přináší mnoho nových podnikatelských příležitostí a na ně navázaných nových pracovních míst,“ uvedl Marian Jurečka.

Ministři zemědělství jednali i o důležitosti transparentního značení původu potravin, které spotřebitelům usnadňuje orientaci při výběru zboží v obchodech.

Christian Schmidt také s Marianem Jurečkou mluvili o obnovitelných zdrojích energie, zejména o energetickém využití biomasy produkované v zemědělství. Vlastní bioplynové stanice využívající tuto biomasu jsou pak jedním ze způsobů, jak zlepšit ekonomickou situaci zemědělských podniků díky úsporám za dodávky energií.

Německo patří mezi tradiční a největší obchodní partnery České republiky. Podle hodnoty agrárního dovozu do ČR je na prvním místě a podle hodnoty agrárního vývozu pak na místě druhém. Obrat vzájemného obchodu dosáhl v roce 2003 přibližně 24,6 miliard korun a do roku 2013 vzrostl více než trojnásobně na 75,3 miliard. Čeští zemědělci a obchodníci do Německa nejčastěji vyvážejí pšenici, mléko a pivo. Z Německa se nejčastěji dováží vepřové maso, pokrutiny ze sóje, sýry a čokoláda.

Hynek Jordán

ředitel Odboru komunikace MZe

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info