Pekárny Nopek zvyšují o Velikonocích produkci až o deset procent

Tři týdny až měsíc dopředu začíná příprava na Velikonoce v Pekárnách Nopek v Vysokém Mýtě na Orlickoústecku. Výroba vrcholí týden před velikonočním pondělím. Produkce jedné z největších pekárenských společností v Pardubickém kraji vzroste v tuto dobu zhruba o sedm až deset procent, řekl ČTK ředitel firmy Bohumil Štanglica.

"Velikonoce bývaly pro pekaře žně. Vstupem obchodních řetězců na trh se zvýšil podíl rozpékaného pečiva, hodně se ho také dováží z okolních států, takže už to nejsou pekařské žně," řekl Štanglica.

I tak je v provozech společnosti mnohem víc práce než v běžné měsíce. Na pomoc přicházejí brigádníci a například cukrářky v Mýtě teď pracují na dvě směny. "Angažujeme hlavně naše bývalé zaměstnankyně, aby nám vypomohly," dodal Štanglica.

Lidé si na Velikonoce dopřávají hlavně tradiční pečivo, o novinky až tak zájem nemají. Pekaři tak letos upečou 40.000 až 50.000 mazanců nebo 3000 biskupských chlebíčků ve tvaru beránka. Prodávají se také piškotoví beránci s polevou nebo bez polevy, jidáše, zdobené perníčky, indiánky ve tvaru kuřátka nebo oválný dortík ozdobený jako velikonoční vajíčko.

"Snažíme se inovovat nabídku, ale nakonec stejně skončíme u klasiky, která je nejvíc žádaná. U výrobků také pořád hraje roli cena. Mezi mazanci jde nejvíc na odbyt tukový, máslové mazance se prodávají méně," řekl Štanglica.

Podnik vlastní šest provozoven na východě Čech a zaměstnává asi 380 lidí. Čerstvé i trvanlivé pečivo dodává zhruba 2000 odběratelů, z toho jednu čtvrtinu tvoří obchodní řetězce. V posledních pěti letech společnost investovala do výroby 180 milionů korun. Například v pekárně v Hrušové na Orlickoústecku firma postavila novou halu na výrobu jemného pečiva.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info