Podpora ŽV na horách a podhorách? Zapomeňte…

V době vrcholících diskuzí nad podobou nových pravidel SZP pro roky 2015-2020 se v materiálech MZe objevila jedna nová, avšak pro intenzivněji zaměřené chovatele masného skotu, zcela zásadní změna v úrovni zatížení u AEO (nově AEKO). V návrhu na další období totiž MZe uvažuje, že u podopatření Ošetřování travních porostů bude maximální hranice zatížení snížena na 1,4 DJ/ha travního porostu (tj. 1,15 VDJ/ha). Doposud platí hranice maximálního zatížení na úrovni 1,5 VDJ/ha veškeré zemědělské půdy.

Pro upřesnění uvádíme, že spodní hranice intenzity (dnes nastavena na úrovni 0,2 VDJ/ha TTP) by se podle současných návrhů MZe měla zvýšit na 0,3 VDJ/ha TTP (tj. 0,35 DJ/ha), což plně podporujeme. Podle propočtů MZe by touto úpravou došlo k vyřazení 11 % zemědělců ze systému podpory v důsledku nesplnění minimální intenzity chovu hospodářských zvířat.

Představené návrhy pravidel SZP jsou už tak pro chovatele z méně úrodných oblastí velice nepříznivé (zejména snížení prostředků pro AEKO a LFA) a toto jen dokresluje, jak moc to MZe myslí s podporou živočišné výroby v těchto oblastech "vážně".

Náš svaz podnikne všechny možné kroky, aby horní hranice maximálního zatížení byla vrácena minimálně na současnou úroveň.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info