Europoslanci vyhlásili válku igelitkám

Poté, co europoslanci dnes kritizovali vojenskou přítomnost ruských sil u ukrajinských hranic, věnovali se ochraně životního prostředí. Schválili opatření, podle něhož by do pěti let měla klesnout spotřeba neekologických igelitových tašek o 80 procent. Místo nich by se měly nákupní tašky vyrábět z papíru nebo rozložitelného plastu.

"Pro jejich omezení byla velká podpora v celé Evropě. Můžeme dosáhnout omezení jejich spotřeby o nějakých 18 miliard kusů každý rok... Tyto tašky by neměly být zdarma," uvedla dánská europoslankyně Margrete Aukenová. 

Členské státy EU by tedy měly do roku 2019 omezit spotřebu igelitek o 80 procent. Většina tašek by pak měla být z papíru nebo ekologičtějšího rozložitelného plastu. Do igelitu se budou moci balit pouze některé potraviny – například maso, mléčné výrobky či ryby. 

Členské země si mohou samy určit, jak počet igelitek zredukují. Nabízí se daňové zatížení, poplatky nebo omezení distribuce igelitek zákonem. V některých členských zemích už se snaží neekologické tašky omezovat. Například v Česku dnes všechny velké nákupní řetězce igelitky zpoplatňují. 

Názory českých politků v EP

"Už dnes vidíte, že si supermarkety a různé obchody nechávají platit za tašky halířové položky, což samo o sobě vede jednak k ziskům a samozřejmě to vede ke snížení objemu plastů, které se dají obtížně recyklovat," dnes podotkla lidovecká europoslankyně Zuzana Roithová.

"Je to klasická zelená politika, která říká, že v určitém období musíme něco omezit a snížit. Samotní spotřebitelé, firmy a dokonce jednotlivé státy už se chovají zodpovědně, takže není potřeba příkazů a zákazů shora," tvrdí Edvard Kožušník z konzervativní frakce v EP za ODS.

V roce 2010 použil průměrný občan EU odhadem 198 plastových nákupních tašek. Nedojde-li ke změně, očekává se, že by spotřeba plastových tašek i nadále rostla, varují europoslanci. Podle hodnocení dopadů Evropské komise se v roce 2010 v Unii vyhodilo více než 8 miliard plastových tašek. 

Převážná většina z nich byly tašky z tenkého plastu, který se snadno trhá. Igelitky se tak málokdy opětovně využijí a putují téměř okamžitě do odpadu. To ale znamená výrazné ekologické zatížení.

Zdroj: ČT24, ČTK

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info