K oslavám Dne Země se připojují i Lesy ČR

Již tradičně si i v České republice připomínáme 22. dubna Den Země, svátek naší pla­nety, která jediná ze všech pla­net sluneční soustavy umožňu­je existenci života – lidí, živo­čichů a rostlin. K tomuto svát­ku se tradičně připojuje také státní podnik Lesy České republiky.  V moderním pojetí by měl Den Země lidi upozornit na dopady ničení životního prostředí a rozvíjející diskuzi o možných cestách řešení.

Den Země slaví od roku 1971 také Organizace spojených národů. První Den Země byl však slaven v americkém San Francisku již v roce 1969. V roce 1990 se k Americe připojil zbytek světa a 22. duben se stal Mezinárodním dnem Země.

Lesy ČR u příležitosti Dne Země spolupořádají nebo se účastní na území ČR několika zajímavých akcí:

■ Lesní správa Lesů ČR Klášterec je v sobotu 19. dubna partnerem oslav Dne Země v Zooparku Chomutov v Ústeckém kraji. Program na místě začne ve 13 hodin. Kromě aktivit lesní pedagogiky, které organizačně zajistí pracovníci Lesů ČR, čekají na návštěvníky například ukázky výcviku dravců či otevření nové indiánské vesnice. Nebude chybět ani doprovodný kulturní program.

 ■ Lesní správa Lesů ČR Nasavrky zve veřejnost v sobotu 19. dubna 2014 od 9.30 hodin na otevření věže na Chlumu a altánu u Kočičího hrádku. Obě místa leží nedaleko města Slatiňany v okrese Chrudim v Pardubickém kraji. Sraz všech zúčastněných je na parkovišti u muzea Švýcárna. Půjde o komentovanou procházku, jejíž trasa vede přes altán u Kočičího hrádku až na věž u Chlumu.

■ Lesní správa Lesů ČR Žatec se v úterý 22. dubna 2014, v době od 8.30 do 11.30 hodin, přímo ve městě Žatci v Ústeckém kraji zapojuje do akce „DEN ZEMĚ 2014 V PARKU POD NEMOCNICÍ“. Jde o zábavné a poučné dopoledne spojené se soutěžemi o ceny, kterého se kromě lesníků zúčastní také místní hasiči a městští policisté.

 ■ Krajské ředitelství Lesů ČR Karlovy Vary se v úterý 22. dubna 2014 mezi 14.30 až 17.00 hodin ve městě Ostrov na Karlovarsku v Karlovarském kraji zapojí do události „DEN ZEMĚ V AREÁLU EKOCENTRA“. Akce určená především dětem je spojená s řadou soutěží zaměřených na environmentální výchovu.  Lesní pedagogové Lesů ČR mají pro návštěvníky oslav připravenou prezentaci, která jim přiblíží práci lesníků a seznámí je se stromy, rostlinami i obyvateli lesa, se kterými se mohou při procházkách přírodou setkat. Stranou samozřejmě nezůstanou ani informace o mimoprodukčních funkcích lesa, které jsou pro druhý nejlesnatější kraj České republiky,  proslavený světoznámými lázněmi, velmi důležité. Během oslav si děti kromě získání nových znalostí mohou vyzkoušet lesnické pomůcky i svůj důvtip a zručnost.

■ Krajské ředitelství Lesů ČR Choceň se v úterý 22. dubna 2014 zúčastní oslav Dne Země na Pernštýnském náměstí v Pardubicích. V době od 9 do 15 hodin na návštěvníky akce čeká zajímavý program se soutěžemi a jarmarkem.

■ Ve středu 23. dubna 2014 se Lesy ČR v zastoupení svého Krajského ředitelství Choceň zapojí do oslav Dne země na náměstí Přemysla Otakara II. ve Vysokém Mýtě, v okrese Ústí nad Orlicí, v Pardubickém kraji. V době od 8.30 do 15.30 hodin na návštěvníky akce čeká zajímavý program v podobě  například místních zdravých potravin, zajímavostech o zahrádkářství a zelinářství, ukázek sokolnictví, včelařství a přírodovědných soutěží. Návštěvníci budou mít též příležitost seznámit se s ukázkami prací tradičních řemesel nebo informacemi o třídění a zpracování odpadů.

■ Lesní správa Lesů ČR Pelhřimov se představí ve čtvrtek 24. dubna 2014 na akci „DEN ZEMĚ 2014“ v Pelhřimově na Vysočině v Děkanské zahradě, kde v čase 9 – 16 hodin bude mít pro návštěvníky připravenu prezentaci na témata práce lesníka a vyvěšování ptačích budek. ■ Lesní správa Lesů ČR Ruda nad Moravou se ve čtvrtek 24. dubna 2014 zapojuje do události „DEN ZEMĚ aneb hvězda v hlavní roli SLUNCE“ ve městě Zábřeh na Moravě na Šumpersku v Olomouckém kraji. Zde v Bezručových sadech mezi 9. a 17. hodinou pracovníci Lesů ČR organizují na stánku podniku aktivity v oblasti lesní pedagogiky.

■ Lesní správa Lesů ČR Ostrava se v rámci oslav svátku Dne Země zapojuje do dvou akcí na dvou místech: ve čtvrtek 24. dubna 2014 v čase 8 – 13 hodin v lesoparku ve městě Třinec (akce probíhá ve spolupráci s městem Třinec); v pátek 25. dubna 2014 mezi 9. a 16. hodinou v Ostravě v Komenského sadech (událost se koná za podpory statutárního města Ostrava).

■ Lesní správa Lesů ČR Vsetín spolupracuje v pátek 25. dubna 2014 na organizování oslav Dne Země konaných od 9 do 12 hodin dopoledne v Panské zahradě přímo ve městě Vsetíně ve Zlínském kraji.

■ Krajské ředitelství Lesů ČR Brno se společně s dalšími organizacemi podílí v sobotu 26. duna 2014 na oslavách Dne Země v Brně, které v čase od 10 do 17 hodin proběhnou na hradě Veveří. Hlavním pořadatelem je organizace Lipka – školské zařízení pro environmentální vzdělávání. Letos se událost  ponese v duchu tématu Vyrobeno za humny!  Malé návštěvníky bude čekat spousta zábavných a poznávacích her či tvořivých dílen a dospělí si užijí řadu praktických workshopů a budou moci nakoupit výrobky přímo od přítomných farmářů a zemědělců. Lesy ČR se zapojují do propojovacích soutěží s tématem život včely. V rámci doprovodného programu si děti budou moci vyzkoušet jízdu na koníkovi. Návštěvníci se mohou také těšit na  Komedianty na káře, kteří budou mít připraveno představení pro děti, divadlo ÚDiF s neobvyklými fyzikálními experimenty či kapely Japka aKupodivu. V 15.30 hodin kulturní program vyvrcholí koncertem kapely Žamboši.

■ Lesní správa Lesů ČR Loučná nad Desnou je v sobotu 26. duna 2014 od 9 do 18 hodin spolupořadatelem Dne Země, který proběhne ve  středisku ekologické výchovy nedaleko Vernířovic u Sobotína, v lokalitě Švagrov, v okrese Šumperk, v Olomouckém kraji. Akce je určená rodinám s dětmi i ostatním zájemcům.

■ V neděli  27. dubna 2014 se Lesy ČR v zastoupení své  Lesní správy Opava zapojí do oslav Dne Země  probíhajících přímo ve městě Opavě v Moravskoslezském kraji a to v době od 13 do 18 hodin. Místem celého dění budou Janáčkovy sady a náměstí Osvoboditelů (vedle Dolního náměstí). Událost je propagována následujícím programem: Zábavné pokusy, nevšední objevy, soutěže a dílničky pro děti i dospělé. Poznávání přírody. Lesnické hrátky. Organizace zaměřené na životní prostředí. Prohlídka popelářských vozů. Třídění a využití odpadu, recy věci. Pestré aktivity škol. Folklorní, taneční a pěvecké soubory. Chemické divadlo. Férová kavárna a farmářské palačinky.

  • KONTAKT:
  • Zbyněk Boublík
  • tiskový mluvčí Lesů ČR
  • T: +420 724 813 301, +420 956 999 201

Poznámky pro editory:

· Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 milionu hektarů lesního majetku (což představuje šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR) a pečuje o více než 38 tisíc kilometrů vodních toků (tj. přibližně o jednu třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR).

· Lesy ČR jsou držiteli Osvědčení o účasti v regionální certifikaci lesů systémem PEFC na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info