Lesní podniky Rakouska hlásí spokojenost s rokem 2013

Lesnictví v Rakousku považuje rok 2013 za hospodářsky uspokojivý. Většina podniků vykazovala pozitivní bilanci, o kterou se postarala především vysoká poptávka po jehličnaté kulatině. Velmi důležitým faktorem byly také dlouhodobě stabilní ceny suroviny. Lesní závody mohly uskutečnit potřebné investice do budoucnosti, týkající se zejména pěstování lesa.

Smrkové výřezy se v roce 2013 obchodovaly za průměrnou cenu 98 eur/m3 (OM v lese), jehličnatá vláknina zažila po poklesu v roce 2012 oživení cen, nejvíce v posledních 12 měsících. Také cena bukové vlákniny se mírně zvýšila, naproti tomu pokles cen zaznamenala buková kulatina a některé další listnaté sortimenty.

V roce 2013 si řada lesních podniků mohla dovolit investovat do pěstování lesa. V roce 2004 dosahovaly investice 4 eur na každý vytěžený kubík dřeva, v roce 2013 to bylo již přes 7 eur/m3. Za posledních 10 let se investice do lesních pěstebních opatření zvýšily o 75 %. Příjmy z obchodu s dřívím přispěly také ke zvýšení investic do lesní infrastruktury.

Těžba v roce 2013 v Rakousku dosáhla objemu celkem 18,5 milionů m3 dříví (10 milionů m3 pilařská kulatina, 3,1 milionů m3 vláknina na výrobu papíru a desek, zbytek energetické sortimenty). Pro rok 2014 se počítá s navýšením roční těžby na 18,7 m3 (z toho 10,2 milionů m3 kulatiny pro pilařské zpracování).  Přibližně 28 % (5,2 milionů m3) domácí těžby připadlo v loňském roce na energetické dříví a podle průzkumů se jeho podíl plynule zvyšuje. Trh s energetickým dřívím slouží především ke zhodnocení sortimentů, které nemohou být využity pro pilařské zpracování, jsou to například zlomy ze sněhových kalamit nebo některé sortimenty buku, robínie nebo habru.

Nápadný je historicky nejnižší podíl kalamitního dříví v roce 2013, který nedosáhl ani 20 %. Panují však obavy, že se jeho podíl v letošním roce opět zvýší. Sněhová kalamita na začátku roku a lokální vichřice způsobily v některých oblastech na jihu Rakouska a Německa rozsáhlé škody v lesích. Naproti tomu sever a východ bojují s extrémním suchem. Zde je třeba počítat se zvýšeným ohrožením kůrovcem, proto musí být dříví z lesa urychleně odvezeno a jsou prováděna veškerá opatření v rámci možné prevence škod. Mírná a suchá zima v severních a východních regionech Rakouska vytváří ty nejpříznivější podmínky pro rozšíření škůdců.

Nad očekávání se v loňském roce vyvíjel obchod s řezivem. Stabilní spotřeba řeziva v Rakousku a Německu, stejně jako oživení trhů v Asii a Japonsku se postaraly o solidní situaci na trhu, pozitivní trend se očekává i v roce 2014. Cenový vývoj na trhu s řezivem je obtížné odhadovat, signály napovídají, že dojde k jeho zdražení.

Podle www.timber-online.net, HN

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info