Olomoučtí vědci usnadnili včelařům boj s varroázou

Vědci z olomouckého Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum vyvinuli speciální lampu, s jejíž pomocí mohou včelaří snadněji bojovat s roztočem kleštíkem včelím, který způsobuje nebezpečné onemocnění varroázu. Nové zařízení včelařům umožní aplikovat léčivo mnohem šetrněji a rychleji než dosavadní metody, navíc bez zásahu do nitra úlu.

"Varroa lampu jsem začal vymýšlet vlastně proto, že jsem si chtěl usnadnit práci. Dosavadní metodika na boj s roztočem je poměrně náročná. Je nutné z úlu vytáhnout jeden z plástů a vložit mezi ostatní plásty zapálený pásek s účinnou látkou," řekl dnes ČTK jeden z autorů speciální lampy Karel Dušek.

Proto začal před zhruba třemi lety přemýšlet o jednodušším postupu a nakonec sestrojil kovovou Varroa lampu, která se jednoduše vloží do otvoru na strůpkovém víku. Do lampy se pak vloží zapálený pásek s účinnou látkou a pomocí cirkulace vzduchu se léčivo rozptyluje po úlu. Vývoj lampy, která už je uznána jako veterinárně-technická pomůcka pro léčbu varroázy, trval zhruba tři měsíce. Mnohem delší dobu si vyžádala potřebná administrativa.

"Vše je velmi jednoduché a rychlé. Vlastní ošetření jednoho včelstva trvá dvě minuty. Nemusí se vůbec zasahovat do včelího díla, čímž nevzniká riziko jeho poškozování, případně usmrcení matky. Lampa je navíc v podstatě nezničitelná, může ji využít několik generací včelařů," podotkl Dušek.

Varroáza je velmi nebezpečné onemocnění včel. V roce 2008 epidemie této nemoci zdecimovala tuzemské chovy. Zimu tehdy nepřežila přibližně třetina z více než půl milionu tuzemských včelstev, v některých regionech České republiky uhynulo až 70 procent včelstev.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info