Práci už nejde hledat, člověk si ji musí vytvořit, tvrdí úspěšný Ital

Italská vláda chce pomoci mladým. Všem do 25 let slibuje pracovní místo nebo další vzdělávání nejpozději čtyři měsíce po skončení školy. Úřady se tak chtějí vypořádat s jejich vysokou nezaměstnaností. Práci nemá téměř 43 procent mladých lidí. Ti vzdělanější často odcházejí do zahraničí. Existují ale i výjimky.

Zatímco 40 tisíc jeho vrstevníků ročně Itálii kvůli krizi opouští, Pietro Parisi se vrátil domů. Dvaatřicetiletý kuchař se vyučil u světových mistrů. Teď v rodné vesnici nedaleko Neapole vede vyhlášenou restauraci. "Dnes práci nenajdeš, ale musíš si ji vytvořit. To jsme udělali i my v naší firmě – založili si restauraci. Všechno si vyrábíme přímo tady," konstatoval kuchař.

Úspěch nepřišel jen tak. V práci tráví Parisi každý den. Podnik rozjížděl z úspor rodičů, protože banky mu půjčit nechtěly. Nabídky místní mafie zase odmítl. Brzy zbankrotoval, přesto se znovu postavil na nohy. Teď zaměstnává 20 lidí a každý den obslouží v průměru 250 hostů.

Farmáři mají z čeho žít

Dává práci i místním zemědělcům, kteří pod Vesuvem pěstují ovoce a zeleninu už víc než 60 let. Lidé jako Parisi jsou mu vděční. Staří farmáři hledají odbyt pro úrodu z malých pozemků jen těžko. "Všechno ovládají nejrůznější kartely, které ale nepěstují obyčejné, přirozené plody, původní podoby a chuti," říká kuchař.

Itálie proslula kvalitou svých potravin. Tradiční malí zemědělci ale pomalu vymírají a nemá je kdo nahradit. Těžká dřina na poli za skromné výdělky mladé moc neláká. Přestože místa jsou a nezaměstnanost lidí do 25 let přesahuje 42 procent. "Možná si zvykli na to, že v minulých letech bylo snadné vydělat peníze nebo najít práci bez většího úsilí," míní Parisi.

Parisi vidí jednu z cest z hospodářské krize právě v návratu k půdě. Poukazuje přitom na vlastní úspěch. Odborníci a úřady už zařadili jeho podnik mezi osm italských firem, které mají sloužit podnikatelům jako vzor. Mladí Italové už na podobné výzvy začínají slyšet. Třetina z loni založených společností má majitele, kterému ještě nebylo třicet pět let.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info