Hamé se ohradilo vůči televizní reklamě na sýry

Jedna kráva je zobrazená s parfémem, druhá na kole s bočními kolečky, v tomto případě stabilizátory, a třetí balancuje na konzervě. To je reklama na tavené sýry Veselá kráva, kterou je možné od dubna vidět v televizi.

A právě tento spot se nelíbí společnosti Hamé ze Slovácka. Trnem v oku je jim poslední kráva s konzervou a sloganem „A ta zas ujíždí na konzervantech". Podle Hamé totiž naznačuje, že výrobky v konzervách jsou plné konzervantů a to firmu poškozuje. Potravinářská společnost zvažuje, že podá stížnost proti reklamě na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání.

„Reklama může v divácích vyvolat dojem, že výrobky, které jsou v konzervách, dosahují své dlouhé trvanlivosti díky chemickým konzervačním látkám a jsou proto méně kvalitní.

To však vůbec není pravda. Jejich dlouhou trvanlivost zaručujeme prostřednictvím tepelné úpravy, nikoliv pomocí přidání konzervantů," ohradila se Marcela Mitáčková, ředitelka pro marketing a vývoj společnosti Hamé.

Dodala, že televizní spot nepoškozuje pouze je, ale i další výrobce trvanlivých potravin. To však odmítá výrobce Veselé krávy, společnost Bel Sýry Česko.

„Záměrem spotu v žádném případě nebylo, ani formou jakéhokoli náznaku či nadsázky, snižovat kvalitu potravin v konzervách. Podle názoru právních i reklamních expertů tato reklama Hamé ani její výrobky nezmiňuje," uvedla za Bel Sýry Česko jejich PR manažerka Karla Krejčí s tím, že podnik je zastáncem férového konkurenčního prostředí a respektuje jednotlivé subjekty na českém trhu, včetně těch, s nimiž si nekonkuruje.

Hamé si nechalo zpracovat dokonce odborný posudek, aby podložilo své tvrzení o konzervovaných potravinách. Rudolf Ševčík z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze se společností souhlasí, že v dnešní době není na místě spojovat trvanlivost konzerv s konzervanty.

„Konzervy žádné chemické konzervanty pro zajištění trvanlivosti nepotřebují. Ke zpracování výrobku dochází takzvanou tepelnou sterilací, která zahubí všechny potenciálně rizikové mikroorganismy a zajistí potravině dlouhou životnost, včetně uchování její stabilní chuti a dalších kvalit," vysvětlil odborník na konzervaci potravin.

Autor: Pavel Bohun

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info