ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE SE HLÁSÍ K PRINCIPŮM SPOLEČENSKY ODPOVĚDNÝCH ORGANIZACÍ

Jsou to právě univerzity, kdo může výrazným způsobem ovlivnit životní styl, kvalitu pracovního, ale nejen pracovního života a v posledku i měřítko životních hodnot vysokoškoláků a do jisté míry i celé společnosti. Tuto roli vysokých škol si Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU) uvědomuje a podporuje mj. studentské aktivity, zaměřené na pomoc druhým lidem a zkvalitnění životního prostředí. Tři takové akce proběhnou zítra a pozítří:

Dne 23. dubna 2014, který byl vyhlášen Světovým dnem knihy, proběhne v Kruhové hale na ČZU charitativní sbírka knih s názvem „Kniha pro Ghanu“. Tato akce je iniciativou mladých studentek Fakulty tropického zemědělství ve spolupráci se studentskou organizací ČZU GO. Chystá se pod záštitou Fakulty tropického zemědělství a Provozně ekonomické fakulty. Na akci se také podílí studentská organizace Be Fair na ČZU, díky které budou moci návštěvníci ochutnat fairtradové produkty.

V rámci akce se budou za symbolickou cenu prodávat knihy, které věnovali studenti a přátelé. Výtěžek bude věnován neziskové organizaci Nhoma, jejíž projekty jsou zaměřeny na vzdělávání, mimoškolní aktivity dětí a ekologii v Ghaně. Konkrétně výtěžek z akce poputuje na rekonstrukci knihovny ve městě Obo. Prodej knih začne od 11 hodin dopoledne v Kruhové hale a v 17 hodin propukne oficiální a doprovodný program akce. Návštěvníci se mohou těšit na prezentaci organizace Nhoma, exotické Ghany a jejích kulturních zvyků, které představí zahraniční studenti CZU pocházející z Ghany. V rámci akce také vystoupí děkan Fakulty tropického zemědělství doc. Ing. Jan Banout, Ph.D., a zástupci Ambasády Ghanské republiky v Praze Sidney Kwesi Ellis, Minister Counsellor  and Nana Kusi Mograbi, Counsellor/Consular & Education. O kulturní program se postarají studenti pocházející z Afriky, kteří představí jeden z typických afrických tanců a hosty provedou krátkým workshopem.

Začni s neziskovkou je název společné prezentace neziskových organizací, které nabízejí uplatnění a získání cenných zkušeností absolventům. Dvě desítky nadací a neziskových organizací nabídnou 23. dubna 2014 od 10.00 do 16.00 v Klubu C v areálu ČZU možnost spolupráce formou dobrovolnictví, zapojení do projektů či přípravy bakalářských či diplomových prací. Chybět nebude Nadace O2, společnost Člověk v tísni, Glopolis, Mládež v akci, Domov Sue Ryder, Auto*Mat a další. Jako předzvěst této akce proběhly přednášky s diskusí. První se věnovala životnímu prostředí a zaštítil ji Český svaz ochránců přírody, další připravila společnost Člověk v tísni, kde byla prezentována fakta o humanitární pomoci na Ukrajině. Poslední odborná přednáška se za účasti UNICEFU zaměřila na problémy dětí v Africe.

Studentský klub SPOLU na ČZU chystá dne 24. dubna 2014 výsadbu rostlin s jedlými plody. Cílem akce „Spolu na výsadbu“ je dál rozvíjet unikátní kampus univerzity jako místa ideálního pro studium a příjemného pro odpočinek. „Máme na srdci udělat areál ČZU živější, jedlejší a příjemnější pro všechny studenty a zaměstnance,“ vysvětluje jeden z organizátorů akce student FŽP Miloš Möhwald. „Existuje mnoho méně známých druhů stromů a keřů, jejichž ovoce je zdravé a chutné. Tyto stromy a keře přitom vyžadují minimální údržbu. Proč náš areál neobohatit o gastronomickou dimenzi, která zde zatím dosud chybí?“

Studenti se zapojí do výsadby dřínu obecného, mišpule, muchovníku, jeřábu kdoulovce a dalších stromů a keřů dodaných školním zahradnictvím ČZU. Akce je určená všem studentům, kteří nabídnout pomocnou ruku a chtějí se také dozvědět víc o vybraných rostlinách a gastronomickém využití. Sraz je ve 12.12 před menzou ČZU.

Tyto aktivity studentských spolků dlouhodobě podporuje vedení univerzity. „Vítám podobné aktivity studentů,“ říká rektor ČZU prof. Ing. Jiří Balík, CSc., je důležité, aby zažili, že mohou něco změnit, že každý z nás může přispět dobrovolnou prací k tomu, aby prostředí okolo nás bylo krásnější a příhodnější k životu.“

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info