Agrofert zlomil Less & Forest vaz

Být jedničkou mezi soukromými dřevařskými firmami není žádný med. Po CE Woodu, který skončil v konkurzu v únoru 2011, nyní stejný osud potkal Less & Forest Jana Mičánka. O přeměně reorganizace v konkurz včera na návrh Mičánka rozhodl soud. Tržby Less & Forest v době největší slávy v roce 2011 přesáhly šest miliard.

Zhruba šest miliard si také po zahájení insolvenčního řízení nárokovali věřitelé. Firmu nyní čeká rozprodej majetku, z jehož výnosu začnou být věřitelé vypláceni.

„Dlužník návrh odůvodnil tím, že mu bylo doručeno odstoupení Agrofertu od smlouvy o úplatném převodu listinných cenných papírů uzavřené mezi touto společností a dlužníkem 13. srpna. Tímto se schválený plán stal nesplnitelným,“ uvedl soud v rozhodnutí. Prodej byznysu Mičánkovy firmy převedený do loni založeného Nového Forestu Agrofertu byl přitom hlavním bodem reorganizačního plánu.

Došla trpělivost

Holding miliardáře a ministra financí Andreje Babiše se původně zavázal za Nový Forest zaplatit 112 milionů korun. Proti povolení plánu se ale dvakrát odvolaly Lesy ČR. Podle státní firmy byl mimo jiné plán pro věřitele nevýhodný. Spuštění plánu a prodej firmy se tak neustále odkládal o další měsíce, až Agrofertu došla v dubnu trpělivost.

Babiš si chtěl koupí Nového Forestu vylepšit postavení na trhu, kam vstoupil v roce 2011 koupí Unilesu a Wotan Forestu. Firmy ale byly ztrátové, například u Wotan Forestu to předloni bylo 85 milionů.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info