Z Vinařských Litoměřic

Záštitu dvanáctého ročníku výstavy Vinařské Litoměřice 2014, která se konala ve dnech 11. až 12. dubna tohoto roku, udělil prezident České republiky Miloš Zeman. Na místě samém vínům symbolicky svou přítomností požehnal kardinál Dominik Duka a prezident Agrární komory ČR Miroslav Toman na pódiu litoměřického Domu kultury gratuloval a předal jeden z mnoha zlatých pohárů.

V první slavnostní den nechyběli ani místopředseda Senátu Parlamentu ČR Přemysl Sobotka, hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček, primátor města Ústí nad Labem Vít Mandík, starosta města Litoměřic Ladislav Chlupáč, Litoměřický biskup Mons. Jan Baxant. Ti všichni, včetně čestného prezidenta Agrární komory ČR Jana Veleby, předali v pátek během slavnostního odpoledne 125 zlatých medailí, 136 stříbrných a dalších 14 hlavních ocenění. Byla udělena i cena Championa výstavy vín ČR Sauvignon pozdní sběr 2013 společnosti Vinofol.

Ústní podání je vynikající reklamou

Nemůžeme ale zapomenout ani na Okresní agrární komoru Most s její ředitelkou Ludmilou Holadovou a spolupracovnicemi, které se podílely s hlavním organizátorem výstavy Ortopedickým centrem s. r. o. Ústí nad Labem v čele s lékařem Pavlem Kacerovským, ředitelem výstavy, na jejím hladkém průběhu.

„Každoročně připravujeme při této příležitosti přehlídku regionálních potravin a biovýrobků a nabízíme je u našeho stánku k ochutnávkám,“ řekla Ludmila Holadová. O speciality od místních farmářů a malých rodinných potravinářských firem byl velký zájem. Ať už to byly sýry z kozích farem nebo z mlékárny Varnsdorf, nebo uzeniny a masné speciality zase od rodinných menších firem, vše šlo velmi na odbyt. Kdo ochutnal, chtěl i kupovat a odnést domů a podělit se o kulinární zážitek. „S ochutnávkami máme velmi dobrou zkušenost a všímáme si určitého posunu v přístupu lidí k potravinám. Už si víc vybírají a chtějí právě kupovat od těchto místních producentů a ptají se nás, kde se i jinde dá toto zboží koupit. Těší nás to a podporujeme tak v agrární komoře malé a střední potravinářské firmy, které nemají peníze na velkou reklamu a tohle jim i výrazně pomáhá v odbytu,“ přiznala Ludmila Holadová.

I letos bude mít Okresní agrární komora (OAK) Most svůj stánek na Zahradě Čech, výstavě květin a zahradnických potřeb v Litoměřicích a následně na Gastro Food festu v Litoměřicích. „Ústní podání hraje v reklamě velmi úspěšnou roli a když během těchto výstav a veletrhů mohou lidé vybírat a ochutnávat z naší nabídky regionálních dobrot, vypráví o těchto dobrotách nejen v rodině, ale i svým známým, a ti všichni příště chtějí taky degustovat. Totéž vidíme na vinařské výstavě, nestačíme dávat párátka do špalíčků sýrů a uzenin na ochutnávkových talířcích, hned vše mizí,“ svěřila se jedna z pracovnic OAK Most Radka Plachá, která má vždy ochutnávky na starosti.

Miroslav Toman ocenil i doprovodné projekty

Význam výstavy vín a tak hojnou účast vinařů nejen z Čech a Moravy, ale i z několika dalších zemí si pochvaloval i prezident Agrární komory ČR Miroslav Toman. „Jsem velmi rád, že jsme jako agrární komora mohli udělit záštitu tak významné vinařské akci, jakou jsou Vinařské Litoměřice. O tom svědčí určitě i ta skutečnost, že se jedná o XII. ročník přehlídky českých a moravských vín a zároveň nejprestižnější výstavy českých vín. Ostatně, Litoměřice jako centrum českého vinařského regionu jsou k takovým akcím přímo před určeny,“ řekl prezident komory.

„Ačkoli na našem trhu je řada vín ze zahraniční produkce, jsem přesvědčen, že český a moravský spotřebitel v naší tradičně „pivařské“ zemi nejenže pomalu zvyšuje spotřebu vína (odhad za loňský rok je více než dvacet litrů na osobu a rok), ale začíná sahat po vínech kvalitních, přívlastkových. Jsem přesvědčen, že právě takové prestižní akce umožňují nám, laikům, degustovat to nejlepší z českých a moravských vinic, ale seznámit se i s cestou, jakou se z vinných hroznů stává tak ceněná tekutina, jakou víno nepochybně je,“ podotkl Toman.

Velmi ocenil i tu skutečnost, že součástí Vinařských Litoměřic jsou i projekty, jako jsou Víno a pokrmy nebo Víno a zdraví. „Ze své zkušenosti vím, že řada lidí při výběru správného vína k danému jídlu velmi tápe. Ale právě správné spojení chutí jednotlivých pokrmů a odrůd vína může povýšit oběd nebo večeři na gurmánský zážitek,“ dodal Miroslav Toman. Prozradil také, že je osobně přesvědčený o pozitivním vlivu konzumace vína na zdraví člověka. Vyjádřil rovněž přání, abychom tradici vinařství a vinohradnictví ctili a hlavně rozšiřovali i do budoucna.

Zlatý vítězný pohár má vinař Zdeněk Vybíral

Prezident Agrární komory ČR Miroslav Toman v slavnostní den na Vinařských Litoměřicích předal zlatý vítězný pohár Zdeňku Vybíralovi z rodinného Vinařství Sv. Tomáše z Malých Žernosek. Oceněným vínem byl Pinot Gris, výběr z hroznů ročník 2013. Jak sám vinař potvrdil, s manželkou obdělávají vinice na devíti hektarech a jejich pomocníky jsou dva synové, kteří, jak rodiče věří, budou pokračovatelé rodinné tradice. S výsadbou a pěstováním vinné révy začal pro své potěšení a zálibu zakladatel vinařství Zdeněk Vybíral senior v roce 1984.

V roce 2002 byly vysázeny nové vinice synem zakladatele Zdeňkem Vybíralem juniorem a došlo k opětovnému zapsání obce Malé Žernoseky do mapy viničních obcí. Tím je zároveň položen základní kámen společnosti Zdeněk Vybíral - Vinařství Sv. Tomáše. Jeho vinice leží na jihovýchodních svazích Českého středohoří. Půda pod vinicemi je středně těžká, vápenná a ve vyšších polohách čedičová s jílem.

Veškerá vína jsou v tomto vinařství ošetřována a zpracovávána výhradně ručně, tedy nejšetrněji. „Vína vyrobená pouze z vlastní produkce jsou ve výsledku velice buketní a s příjemnou kyselinkou. Jsou vyráběna v malých šaržích a ve sklepě tohoto vinařství, kde dochází jak ke zpracování, tak i ke skladování a zrání, je lze i ochutnat. Zajímavostí tohoto vinařství mohou být nejen výtečná vína a velký historický sklep pod Phannschmidtovým statkem pocházejícím z roku 1739, ale možnost příjezdu vlakem přímo do obce Malé Žernoseky a po pozdějším ukončení degustace se lze bez problémů ubytovat v obci.

Historie vinařství v okolí obce Velké Žernoseky, ležící na pravém břehu řeky Labe, sahá údajně nejméně do 10. století. Avšak za zakladatele tamního vinařství bývají často pokládáni mniši cisterciáci, jejichž panství v Žernosekách se datuje již od 13. století. Tito mniši vybudovali v Žernosekách rozsáhlé vinné sklepy, které se dochovaly dodnes a stále se využívají pro vyzrávání vína v tradičních dubových sudech. Vinné sklepy jsou součástí zrekonstruovaného žernoseckého zámku.

V tradici pokračuje Žernosecké vinařství, které bylo založeno v roce 1995 a plynule navázalo na výrobní činnost Šlechtitelské stanice vinařské ve Velkých Žernosekách. Vinice vinařství o rozloze 31 ha leží ve starých viničních tratích na jižních, jihozápadních a jihovýchodních svazích Českého středohoří v katastrálním území tří vinařských obcí, a to Velké Žernoseky, Žalhostice a Lovosice.

Zahraniční účastníci vinařského klání

Na Vinařských Litoměřicích bylo i několik zahraničních soutěžících, kteří se odlišovali od našich slavnostním oblečením buď v podobě krojů, nebo historických rouch. Nebýt Ctirada Králíka, sklepmistra z vinařství Sedlec, a jeho typické zelené zástěry, co slavnostně navlékají vinaři vyzbrojeni koštýřem, čeští a moravští vinaři byli jednotně v oblecích bez fantazie a s absencí krojů, co dnes znovu ožívají a právě tyto slavnosti ještě víc umocňují. To jediné by snad bylo možné vytknout samotným aktérům.

Zajímavě se na výstavě například prezentovali srbští vinaři z Vršase. Nikola Cuculj z rodinného vinařství Vinik ze srbského Vršace je zároveň předsedou spolku místních vinařů a do Litoměřic přijel v historickém oděvu a s cechovní medailí. Jako rumunští a maďarští vinaři si odvážel z Litoměřic stříbro.

Zlato i stříbro si odváželi rakouští manželé, vinaři Daniela a Andreas Herzingerovi. Ti se v Litoměřicích objevují pravidelně a během let dokonce vznikla 1. Rakousko-česká vinařská společnost, která sdružuje vinaře z obdobných vinařských tratí obou zemí.

Ještěže slavnostním dnem provázel Jožka Šmukař se svou kapelou, oděnou jak jinak než v moravských krojích. A za co je dobré mnohé vinaře pochválit, byly to domácí koláčky, škvarkové placky, lahodné výpečky a další dobroty vytvořené ženami vinařů, aby při koštu bylo i co zakousnout. Tím výstava získala na přátelské atmosféře s pohostinností nám Čechům a Moravanům vlastní. Vydařila se a lze jen organizátorům pogratulovat a přát hodně takových i v dalších letech.

zdroj: Eugenie Línková

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info