Hospodaření likérky R.Jelínek skončilo loni se ziskem 13 mil.Kč

Hospodaření vizovické likérky Rudolf Jelínek skončilo loni se ziskem 13,2 milionu korun před zdaněním. V roce 2012 ji přitom metanolová aféra srazila do ztráty téměř 19 milionů korun. Celkové výnosy se loni v meziročním srovnání zvýšily o více než 30 procent a dosáhly necelých 426,7 milionu korun, řekl dnes ČTK mediální zástupce firmy Josef Brabec.

"Přestože jsme se po roční pauze opět vrátili do zisku a situace společnosti se stabilizovala, hospodářský výsledek za rok 2013 snížily dozvuky metanolové aféry. Přijatá opatření a novela celního zákona pro nás i v uplynulém roce představovaly další vynucené náklady. Například jsme museli nakoupit nové kolky, vypořádat se s rostoucí administrativní zátěží nebo s povinnými kaucemi pro distributory lihovin," uvedl generální ředitel společnosti Pavel Dvořáček.

Původně plánovala likérka zisk přes 17 milionů korun. V pololetí firma hospodařila se ziskem 5,5 milionu korun.

Na zvýšení tržeb se podle vedení firmy vedle růstu tržby za vlastní výrobky a služby významně projevil také nárůst příjmů z prodeje distribuovaných značek. Likérka je od srpna 2012 výhradním distributorem výrobků společností Berentzen Gruppe a Stroh Austria a od konce roku 2013 také Fratelli Branca a Heaven Hill Distilleries.

Likérka přivítala také loňskou rekordní úrodu ovoce v Evropě. "Ta se promítla zejména ve vyšších prodejích ovocných destilátů nejen pod naší značkou R. JELÍNEK, ale i v dodávkách destilátu dalším evropským likérkám," podotkl Dvořáček.

Firma loni rozšířila pozemky pro vlastní sady, nakoupila meruňkové sady na jižní Moravě i další sady v zahraničí. Chce výrazně posílit pěstování vlastního ovoce. V budoucnu by likérka měla až třetinu produkce vyrábět z vlastních surovin. Momentálně získává z vlastních sadů asi deset procent ovoce. Do zakládání vlastních sadů investuje desítky milionů korun.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info