Ministr zemědělství Jurečka: Obor květinářství se daří obnovovat i díky dotacím z Programu rozvoje venkova

Divotvorná zahrada v nově opraveném pavilonu A dnes přivítala první návštěvníky výstavy Flora Olomouc, kterou zahájil ministr zemědělství Marian Jurečka. O tradiční expozici, která se koná na jaře, v létě a na podzim, mají každoročně zájem desítky tisíc lidí. Loni na její jarní část zamířilo přes 60 tisíc návštěvníků.

„Díky většímu zájmu lidí o květiny, ale také díky dotacím z Programu rozvoje venkova na obnovu skleníků a fóliovníků, se daří obor květinářství obnovovat. Ještě před rokem 1990 patřilo zahradnictví spolu s ovocnářstvím a zelinářstvím k oblastem s kvalitní úrovní. Chci, abychom se k této tradici vrátili. Také proto bude podpora z Programu rozvoje venkova pokračovat i v období 2014 až 2020. Rád bych otevřel diskusi, zda by mohl stát finančně podpořit marketingovou značku květinářů,“ řekl při zahájení výstavy ministr zemědělství Marian Jurečka.

Svaz květinářů a floristů ČR na olomoucké výstavě představí také logo značky Česká květina, díky němuž zákazníci poznají, že květina byla vypěstovaná tuzemskými pěstiteli v České republice. Podle představitelů Svazu je známka zárukou kvality a původu a může být použita pouze s jeho souhlasem. Květiny pěstované pod touto značkou jsou pod dohledem Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského, podřízené organizace MZe.

Pro návštěvníky jarní výstavy Flora Olomouc, která potrvá do 27. dubna, je v rekonstruovaném pavilonu A připravena Divotvorná zahrada. „Hlavní květinová expozice s názvem Divotvorná zahrada představí plovoucí záhony s tisíci květy narcisů, tulipánů, hyacintů a modřenců, muškátů a netýkavek. Navíc ji provoní i na pět tisíc řezaných květin,“ uvedl autor projektu Vojtěch Zahradník.

Výstavu obohatí také unikátní expozice orchidejí, kávy a dalších produktů z Peru, aranžování květin mistry floristy či posezení v čajovně uprostřed orchidejí a bonsají. Čeští, slovenští, nizozemští a polští pěstitelé nabídnou expozici květin, masožravých rostlin, kaktusů a sukulentů, okrasných keřů, skalniček a vřesů. Na volných plochách výstaviště se uskuteční zahradnické trhy.

Hynek Jordán 

ředitel Odboru komunikace MZe

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info