Minipivovarů loni v Česku přibylo o čtvrtinu. Už jich je 220

Loni v Česku přibylo 49 nových minipivovarů. Jejich celkový počet tak stoupl o čtvrtinu na současných 220. Boom započatý zhruba před pěti lety tak stále nekončí, právě naopak se chystá vznik dalších. „Výrazný nárůst minipivovarů v posledních letech vnímáme pozitivně, protože přinášejí konzumentům širší nabídku a možnost vyzkoušet si nová a netradiční piva.

Jsou spíše takovým kořením českého pivovarnictví,“ uvedl předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámal. Začátkem devadesátých let působil v Česku jediný minipivovar, a to zejména turisty vyhledávaný pražský pivovar U Fleků.

V posledních letech jich přibývají po desítkách ročně. Lidem nabízejí zejména speciály, kterým se velké průmyslové pivovary až tak nevěnují. Nejvíce minipivovarů se podle údajů Českého svazu minipivovarů nachází v Praze, kde jich je 25, a v Moravskoslezském kraji, zejména na Ostravsku. Tam si lidé mohou vybrat hned mezi 35 výrobci.

Daří se téměř v celém Česku

„V Praze je kupní síla a turisté, na Ostravsku pak zase havířská tradice pití piva a nějaký genius loci, který způsobuje, že se tam minipivovarům daří,“ řekl předseda svazu Jan Šuráň. Naopak nejméně minipivovarů je v jižních Čechách, ale i tam se prý probouzejí. „V jižních Čechách bylo vždy kvalitní pivo ve velkých pivovarech, a tak zřejmě nebyla potřeba stavět minipivovary. A potom Jihočeši jsou jak známo dosti šetřiví a nechce se jim platit vyšší cenu za pivo, když mají dobrého piva dost,“ podotkl Šuráň.

Podle odhadu Českého svazu pivovarů a sladoven, který sdružuje velké pivovary, činil výstav minipivovarů v loňském roce 160 tisíc hektolitrů. Průměrný výstav tak činil zhruba 730 hektolitrů na jednoho malého výrobce. Letos velký svaz očekává nárůst této produkce o více než polovinu na zhruba 200 tisíc hektolitrů.

To je asi procento z produkce všech tuzemských pivovarů, které loni uvařily přes 19 milionů hektolitrů piva. I proto se svaz velkých průmyslových pivovarů konkurence těch menších a většinou i dražších neobává.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info