MZe upravilo a vypsalo čtyři IT tendry v hodnotě 430 mil. Kč

Ministerstvo zemědělství vypsalo čtyři tendry na dodávku služeb v oblasti informačních technologií v odhadované hodnotě téměř 430 milionů korun, které na začátku roku kvůli pochybnostem o jejich podmínkách pozastavilo. ČTK dnes informaci získala z databáze veřejných zakázek. Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) je hodnota vypsaných veřejných zakázek díky úpravě jejich parametrů zhruba o 150 milionů korun nižší, než činila původně.

"Dva dny po nástupu (do funkce ministra) jsme dostal k podpisu zakázky v celkové hodnotě 600 milionů korun. Nechal jsem si to zanalyzovat a zjistil jsem, že tam byly chyby jak po právní stránce, tak i po věcné. Systémy byly nastaveny tak, aby nebyly úplně výhodné pro ministerstvo," řekl dnes v Olomouci ČTK Jurečka.

Ministerstvo zemědělství proto tendry na začátku února pozastavilo a zadávací dokumentaci upravilo. "Daly se do pořádku právní věci a zakázky jsou znovu vypsány. V rámci revize se docílilo toho, že úspora by měla činit zhruba 140 až 150 milionů korun," upozornil Jurečka. Parametry výběrových řízení jsou nyní podle něj pro ministerstvo zemědělství výrazně výhodnější. "Aby ministerstvo zemědělství bylo chráněno, systémy byly funkční a aby za to nesl zodpovědnost dodavatel," řekl ministr, podle něhož dodavatelům budou v případě výpadků systémů hrozit vysoké sankce.

Vypsané tendry se týkají například zajištění provozu resortního portálu ministerstva eAGRI v letošním a příštím roce. Celkovou hodnotu této zakázky ministerstvo zemědělství bez započtení DPH odhadlo na 195 milionů korun. Téměř 130 milionů korun činí odhadovaná cena dvouleté zakázky na zajištění služeb ICT provozu a 77 milionů korun má stát provoz systému SAP, který ministerstvo využívá v oblasti účetnictví, rozpočtu, správy majetku, výkaznictví, personalistiky i mezd. Za dohled na chod informačních systémů by ministerstvo mělo zaplatit 30 milionů korun. Nabídky ministerstvo zemědělství vyhodnotí v květnu, kdy končí termíny pro jejich podávání.

Resortní portál eAGRI, který zajišťuje přístup k informačním zdrojům ministerstva zemědělství a jeho podřízených organizací, nyní spravuje společnost Telefónica Czech Republic. Zakázku získala na jaře 2012. Do tendru se tehdy přihlásila jako jediná a její nabídka činila 229 milionů Kč bez DPH. Platnost smlouvy skončí letos v květnu, kdy MZe plánuje vyhodnotit nové nabídky.

Jurečka dnes připustil, že situaci může zkomplikovat případné odvolání některého z uchazečů o tuto zakázku k antimonopolnímu úřadu. "Pokud se někdo odvolá, tak jsme si vědomi, že se dostáváme do obtížné situace. Budeme muset případně vypsat jednací řízení bez uveřejnění," podotkl.

Zdroj: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info