V Česku začíná působit nová značka Cideru - Britský Carling

Český trh s ovocnými alkoholickými nápoji typu "ovocné pivo" či cider přilákal další světové jméno - britský Carling. Třešňový cider této značky uvádí na domácí trh společnost Pivovary Staropramen. Ta stejně jako Carling patří severoamerickému koncernu Molson Coors. Cider je velmi populární v západní Evropě, jeho obliba začíná růst také v Česku: potvrzují to i kroky dalších pivovarnických značek, které je do své nabídky nedávno také zařadily.

Segment cideru je v Česku nicméně stále velmi malý. Podle odhadu Unie lokálních výrobců cideru činila loňská domácí produkce tohoto nápoje malovýrobci jen asi tisíc hektolitrů. Údaje o dovozu jiných značek nejsou dostupné. Například Budějovický Budvar ale loni v tuzemsku prodal přes 2000 hektolitrů cideru Sommersby od dánského koncernu Carlsberg. Cider značky Kingswood začal v Plzni loni vyrábět také lídr pivního trhu Prazdroj.

„Odhaduje se, že celosvětově bude jeho spotřeba do roku 2017 meziročně narůstat o sedm procent, v Evropě by měla mezi lety 2013 až 2017 narůst až o 30 procent,“ tvrdí Pivovary Staropramen. Velkou měrou se na růstu trhu budou prý podílet ovocné varianty nápoje.

„Vsadili jsme na jeho ochucenou variantu, která není v Česku doposud příliš rozšířena a která na plné čáře zvítězila u respondentů během jeho testování,“ uvedla manažerka inovací společnosti Pivovary Staropramen Petra Chovancová. Novinka má podle ní cílit především na mladé lidi z větších měst, kteří se rádi baví a tráví čas s přáteli. Nápoj Carling Cherry Cider se čtyřprocentním obsahem alkoholu bude od května k prodeji ve vybraných restauracích, ale také v láhvích v obchodech. Jeho uvedení na trh bude provázet marketingová kampaň.

Co je cider?

Cider je zkvašený jablečný mošt s obsahem alkoholu od 0,2 do osmi procent. Jeho obliba a s tím spojená spotřeba ve světě v posledních letech masivně narůstá. Celosvětově představuje nejrychleji rostoucí kategorii mezi všemi alkoholickými nápoji. Vznik výroby cidru je pravděpodobně spojen s oblastí dnešního Baskicka. Nápoj byl znám už v antice, první středověké zprávy o výrobě cidru v Evropě pocházejí z doby Karla Velikého.

čtk, Wikipedia Značka Carling vznikla v roce 1840 a dnes se prodává po celém světě. Ve Velké Británii se jí už 30 let daří obhajovat pozici nejlépe prodávaného ležáku. V loňském roce Carling vstoupil i do kategorie ciderů, která je ve Velké Británii velmi oblíbená.

Pivovarům Staropramen patří dlouhodobě na českém pivovarském trhu druhá příčka za Plzeňským Prazdrojem. Společnost provozuje dva pivovary, smíchovský Staropramen a ostravský Ostravar. Od roku 2012 je součástí severoamerické pivovarské skupiny Molson Coors. Ta jej koupila od investiční společnosti CVC Capital Partner za 2,7 miliardy eur, do roku 2009 pivovary vlastnil pivovarský gigant Anheuser-Busch InBev.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info