Firmy napojené na Babiše byly vyloučeny z tendru na rezervách

Dvě firmy, jednu patřící Agrofertu Andreje Babiše, a druhou, ve které působí jako manažer poslanec ANO Jan Volný, byly vyloučeny z tendru na Správě státních hmotných rezerv (SSHR). Ucházely se o zakázku na ochraňování zmraženého masa. Ve výběrovém řízení zůstala jediná firma – Mrazírna Plzeň Dýšina.

Zakázka na ochraňování 1000 tun masa byla vyhlášena 6. ledna. Kromě plzeňské mrazírny se přihlásil dřívější ochraňovatel Animalco z Babišova impéria v konsorciu se společností Frost Logistic, a firma HOPI, v níž působí poslanec Jan Volný.

Společnost Animalco podala stížnost na Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), v níž napadala podmínku zadavatele na způsob skladování masa mraženého ve vlastních skladovacích kapacitách. ÚOHS rozhodl, že SSHR může veřejnou zakázka dále procesovat, nesmí však s eventuálním vítězem veřejné zakázky podepsat smlouvu.

„Na základě posouzení hodnotící komise zaslala Správa společnosti Animalco – Frost Logistic a společnosti HOPI rozhodnutí o vyloučení ze zadávacího řízení z důvodu nesplnění kvalifikačních požadavku zadávací dokumentace,“ potvrdila informace deníku E15.cz a týdeníku Euro mluvčí SSHR Karin Mikolajková.

Zákonnou lhůtu na odvolání mají obě vyloučené společnosti do zítra. „Avšak jejich případnou stížnost neshledáváme jako důvodnou a nepředpokládáme, že dojde k odvolání proti tomuto rozhodnutí,“ podotkla Mikolajková. Pokud by v tendru zůstal jen jeden uchazeč, musela by jej správa hmotných rezerv zrušit.

Animalco skladovalo maso přes deset let

Společnost Animalco, jejímž vlastníkem je od května roku 2011 Babišův Agrofert Holding, přitom skladovala mražené maso pro stát už v minulosti – přes deset let.

„Z tohoto tendru jsme byli vyřazeni, protože dle názoru zadavatele jsme nesplnili přesně tu podmínku soutěže, která podle našeho přesvědčení bezdůvodně omezuje hospodářskou soutěž. Určující v dané věci proto bude teprve rozhodnutí ÚOHS na základě našeho podnětu,“ vysvětlil pro E15.cz šéf Animalco Radko Jung.

Výběrové řízení , protože v zadávacích podmínkách byla u účastníků řízení jasně stanovena skladovací kapacita. Tu Animalco zjevně nemá a proto šlo do tendru společně s firmou Frost Logistic. „Naše námitka směřovala proti bezdůvodnému omezení hospodářské soutěže tím, že okruh uchazečů byl omezen podmínkou vlastnictví mrazíren,“ vysvětlil před časem šéf Animalco Radko Jung.

Andrej Babiš není na SSHR bez vlivu. Společně s ministrem průmyslu a obchodu například navrhuje jmenování šéfa správy rezerv

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info