Pekaři doufají, že Češi nezanevřou na poctivý bochník

Češi jedí méně chleba, jeho spotřeba klesá. Na jednoho člověka ho teď připadá zhruba 40 kilogramů za rok. O polovinu méně než před půl stoletím. A může za to i jeho cena, která se za posledních pět let zvedla skoro o 5 korun. Pekaři ale věří, že rozmrazených polotovarů se zákazníci brzy přejedí a k poctivému bochníku se vrátí.

Každý Čech utratí za chleba asi 1 000 korun ročně. Pekaři by se nezlobili, kdyby to bylo alespoň o trochu víc. Cena chleba se sice zvedá, jenže samotní pekaři na jednom bochníku vydělají jen asi 70 haléřů - 63 procent z ceny chleba jsou totiž jen výrobní náklady. Přes 30 procent kasíruje na marži supermarket a stát na DPH. 

"Snažíme se přesvědčit obchodníky, aby nesoutěžili ve snižování ceny chleba, protože v ČR je osmý nejlevnější chléb v EU," říká Jaromír Dřízal, předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR. Chleby z českých pecí stojí v průměru 27 korun. Naopak nejdražší najdou zákazníci v regálech italských obchodů, tam za něj zaplatí v přepočtu až 63 korun.

Pekaři by proto rádi zdražili své výrobky v řádu procent. Ty velké však limituje tlak obchodních řetězců, přes něž prodávají většinu svých produktů. Menší pekaři, kteří většinu své produkce prodají sami ve svých prodejnách, by sice zdražit mohli, ale tímto krokem by riskovali ztrátu svých zákazníků. 

Jaromír Dřízal, šéf svazu pekařů:

"Na chleba se těžko vydělávalo a byl vždycky velkou hodnotou. Snažíme se apelovat na obchodníky, aby preferovali kvalitu před cenou. Jenže chleba je základní potravina a obchody se snaží, aby cena byla co nejmenší. Máme ale radost, že v poslední době dávají i velké obchodní řetězce prostor regionálním pekárnám a zvyšuje se trend kvality chleba."

Čeští pekaři navíc stále bojují i se záplavou pečiva ze zmrazených polotovarů. Do něho se přitom často musí přidat víc konzervantů a přídavných látek, aby vydrželo cestování a těsto se nezkazilo. Jenže chleba se dá vyrábět i poctivě a z kvásku. Pekaři proto doufají, že zákazníci se k poctivému bochníku ještě vrátí.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info