Vodu do bazénů by lidé neměli napouštět, ale nechat si ji dovézt

Problémy s pitnou vodou se v horkých dnech mohou objevit kvůli masivnímu napouštění bazénů u rodinných domů. Severočeské vodovody a kanalizace (SČVK) doporučují, aby lidé nenapouštěli bazény z vodovodního řadu najednou. Bezpečnější je postupné napouštění, nebo si lidé mohou nechat dovézt vodu cisternou, řekla ČTK mluvčí společnosti Iveta Kardianová.

Na firmu, která zásobuje pitnou vodou přes milion obyvatel Ústeckého a Libereckého kraje, se nyní obracejí zákazníci s dotazy na zakalení vody. To může být způsobeno právě prudkým nárazovým otevřením kohoutků. Vlivem napouštění se mohou uvolnit sedimenty kvůli vysoké rychlosti proudění vody v potrubí. Změnit se může také tlak ve vodovodním řadu, což se může projevit i u jiných odběratelů.

Veřejný vodovod není podle Kardianové určen k napouštění bazénů. "V případě, že jej zákazník chce využít k tomuto účelu, je důležité, aby jej napouštěl pomalu. Vodovodní kohoutky by měl otevřít pouze tak, jako by odebíral vodu pro jiné účely," uvedla mluvčí.

Firma kvůli opakujícím se problémům vytvořila instruktážní video k napouštění, které je dostupné na stránkách www.scvk.cz. "Zaručenou cestou pro dosažení stoprocentně kvalitní vody a rychle napuštěného bazénu je dovoz vody cisternou," uvedla Kardianová. Cena za cisternu se přitom liší podle množství vody a vzdálenosti. Její výši se odběratelé dozvědí v zákaznických centrech.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info