Českému zemědělství a potravinářství nově pomohou v exportu zemědělští diplomaté

Ministr zemědělství Marian Jurečka a ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek dnes podepsali memorandum o spolupráci, které může zlepšit pozici českého exportu zemědělských a potravinářských výrobků na trzích mimo EU. Napomoci tomu mají diplomaté-experti v oblasti zemědělství, potravinářství a navazujících technologií.

Memorandum o spolupráci poprvé otevírá Ministerstvu zemědělství přístup do sítě pro podporu českého exportu. Pokud jde o teritoriální rozmístění, byly na základě analýz řady kritérií vybrány následující destinace: Rusko, Ukrajina, Čína, Saúdská Arábie a Srbsko. První zemědělští radové by měli zahájit činnost ještě v tomto roce.

Ustanovení o zřízení pozic zemědělských diplomatů a jejich vysílání na vybraná velvyslanectví v zemích s vysokým potenciálem růstu vzájemné výměny, případně investic, nabídne českým podnikatelům přímou podporu prostřednictvím specialisty z oboru, který jim mimo jiné umožní celý proces získávání zakázek i přístup ke službám díky své odbornosti zrychlit.

„Hlavním úkolem zemědělských diplomatů bude hlavně obchodní spolupráce v oblasti zemědělských a potravinářských produktů a souvisejících výrobních a zpracovatelských technologií. Náplní práce agrodiplomatů bude především hledání nových exportních možností pro naše podnikatele,“ řekl ministr Marian Jurečka. „Po vyhodnocení účinnosti této iniciativy budeme zvažovat rozšíření nebo úpravu cílových zemí,“ dodal ministr zemědělství.

Ministr Zaorálek zdůraznil, že dnes podepsané memorandum představuje první komplexní řešení podpory zemědělského a potravinářského exportu. „Jsem rád, že spolu s Ministerstvem zemědělství stojíme na startovní čáře k nové spolupráci mezi našimi resorty v oblasti ekonomické diplomacie. Je to důkaz toho, že v naší vládě umíme společně pracovat ku prospěchu českého hospodářství a ekonomického růstu. Díky posílení našich zastupitelských úřadů v zahraničí můžeme efektivněji hledat zakázky pro naše firmy i na trzích mimo EU. Vytváříme si tak předpoklad pro navázání na dobrou tradici, kterou české potravinářské a zemědělské firmy i díky vyspělým technologiím v zahraničí mají,“ řekl ministr Lubomír Zaorálek.

Většina zemědělsko-potravinářského vývozu ČR míří na trhy zemí EU (zhruba 90 %). Pozitivní trend růstu vývozu z posledních let je však vhodné rozdělit i za hranice EU. Důsledky nedávné ekonomické krize prokázaly, že přílišná závislost pouze na trzích v EU není výhodná. Proto přišlo Ministerstvo zemědělství s konceptem specializovaných diplomatů pro oblast zemědělství a potravinářství, kteří se v rámci ekonomické diplomacie zaměří právě na tuto oblast.

Příkladem možné spolupráce jsou dodávky kvalitních českých potravin (zejména pivo, chmel, destiláty, mléčné výrobky, cukrovinky), zemědělských strojů a zařízení (malá mechanizace, traktory, bioplynové stanice), potravinářských technologií (minipivovary, balicí a stáčecí linky) nebo biotechnologií (moderní vakcíny, veterinární přípravky apod.).

Hynek Jordán

ředitel Odboru komunikace MZe

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info