Tajemník Copa-Cogeca jednal se zástupci ASZ

V úterý 3. června přivítali zástupci Asociace soukromého zemědělství ČR v nových prostorách v Samcově ulici v Praze 1 vzácného hosta - generálního tajemníka Copa-Cogeca Pekku Pesonena, který přijel do České republiky na jednání s členskými organizacemi tohoto mezinárodního sdružení.

Ve vymezeném čase se zástupci ASZ snažili dotazovat na aktuální témata, která české sedláky zajímají  či trápí. A jelikož se Copa několik let intenzivně věnuje nastavení podmínek nové Společné zemědělské politiky 2014-2020, jednalo se zejména o dotační tituly pro mladé začínající zemědělce či podporu generační výměny (PUZČ).

„V první řadě jsem velice rád, že se podařilo zachovat rozpočet pro zemědělství na zhruba stejné úrovni jako v minulých letech, zejména pokud se týká I. pilíře. Za velmi důležité považuji vyjednání zvláštní podpory pro mladé začínající zemědělce v prvním pilíři SZP – tj. příplatek na prvních 90 ha (v ČR plánován jako 25% příplatek základní platby) a další zvýhodnění v II. pilíři – tj. možnost vyšší dotace v rámci investic (v ČR je plánováno 10% navýšení zdrojů PRV),“ řekl Pesonen.

Ačkoliv se České republice a konkrétně ASZ podařilo společně s Finskem protlačit do postoje Copa-Cogega důraz na zachování dotačního titulu Předčasné ukončení zemědělské činnosti, nakonec se jako poněkud schůdnější ukázala jiná cesta. Jak sdělil Pesonen, bylo nutné zacílit argumentaci tak, aby za mladého začínajícího byly považovány i právnické osoby (v našich podmínkách nejčastěji s.r.o.), z nichž odcházející zemědělec nebude vyloučen, tedy nemusí zcela ukončit svou činnost, a přesto se dané IČO bude za mladého začínajícího považovat. V situaci, kdy evropská organizaci mladých zemědělců CEJA prosazovala za uznání mladého pouze fyzickou osobu, bylo pro Copa-Cogeca důležitější prosadit tuto věc do I. i II. pilíře, než obhajovat PUZČ, kdy argumentace obojího šla proti sobě.

Tajemník Pesonen považuje dále za úspěšné jednání okolo posílení tzv. organizací producentů a dalších organizací definovaných Nařízením o společné organizaci trhu. Velmi ho zaujala situace v České republice, kde např. pro vstup do organizace producentů mléka je limit minimální produkce 1000 l/den. „Takovou organizaci pak těžko můžeme považovat za prostředek pomoci menším farmářům, tedy není sledován cíl EU, který měla, když všechna tato opatření nastavovala. Sdružení producentů by neměla být exkluzivní a těžko dosažitelná, naopak,“ řekl Pesonen. Sdružování producentů považuje za klíčové pro zlepšení postavení zemědělců v potravinovém řetězci a z jeho pohledu by se tomuto tématu měly české zemědělské organizace věnovat více. V prostředí evropské politiky nejde totiž o sdružování pro prvovýrobu, ale sdružování pro odbyt produkce a to považuje tajemník za klíčové téma budoucího vývoje agrárního sektoru.

Sledovat problematiku ohledně postavení zemědělců v potravinovém řetězci v různých zemích EU bude cíl Copa-Cogeca pro nadcházející období.

Renata Vondráková, zahraniční tajemnice ASZ ČR

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info