Ministr Brabec v Lucemburku hájil postoj ČR k otázkám ovzduší a GMO

Delegace ČR vedená ministrem životního prostředí Richardem Brabcem se dnes zúčastnila Rady ministrů EU pro životní prostředí. Ministři EU 28 diskutovali mimo jiné témata geneticky modifikovaných organismů a čistého ovzduší.

Jedním z hlavních témat byla diskuze ministrů států EU k návrhům balíčku předpisů o čistém ovzduší Evropské komise. „Česká republika považuje oblast ochrany ovzduší za velmi důležité téma, zejména z důvodu přímých dopadů znečištění na zdraví lidí, což se týká zejména Moravskoslezského kraje, proto podporujeme regulaci středních spalovacích zdrojů. Nadále však máme výhrady k navrhovaným emisním limitům. Vyhodnocení dopadů od Komise neodráží podle našeho názoru dostatečně skutečnost, že některé členské státy již emise z těchto zdrojů regulují na národní úrovni,“ komentoval postoje ČR ministr Richard Brabec. Česká republika tuto oblast dlouhodobě reguluje a v roce 2012 navíc došlo ke zpřísnění emisních limitů s platností od roku 2018.

V Lucemburku ministři schválili pozici členských států ke GMO. Potvrdili změnu v tom, že členské státy by měly samy rozhodovat o pěstování geneticky modifikovaných plodin na svém území, což je zcela v souladu s postojem ČR ke GMO. Česká republika je v postoji ke genetické modifikaci organizmů názorově konzistentní, jak uvedl ministr Brabec: „ČR podporovala dlouhodobě tuto dohodu, protože umožnuje členským státům, aby rozhodly o pěstování geneticky modifikovaných plodin samy na národní úrovni což je z českého pohledu nejspravedlivější princip,“ uvedl po skončení Rady ministr Richard Brabec. Nyní bude návrh předmětem jednání Rady s Evropským parlamentem.

Ministři rovněž debatovali o nastavení politického rámce EU pro klima a energetiku po roce 2020. Jak zdůraznil ministr Brabec: „Strategie ČR je konzistentní, vychází z faktu, že naše republika je jednou z nejprůmyslovějších zemí EU, vyjádřeno podílem průmyslu na HDP, jsme připraveni podpořit ambiciózní cíl snížení emisí o 35 až 40 procent oproti roku 1990 při splnění určitých kritérií. Ale máme jasné podmínky, mezi něž patří ochrana energeticky náročného průmyslu.“

Kontakt pro více informací:

Tiskové oddělení MŽP

Tel.: 267122396 nebo 267 122 944

E-mail: tiskove@mzp.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info