Souhrn událostí uplynulého dne – 16. 6. 2014

PRESTIŽNÍ CENA PRO MLADÉ VĚDCE MÍŘÍ NA ČZU

Danubius Young Scientist Award, která je udělována od roku 2011 vynikajícím mladým vědcům v zemích širšího podunajského regionu, získala letos Ing. Věra Bunešová, Ph.D., z České zemědělské univerzity v Praze. Slavnostně ji převezme 25. června ve Vídni.

Levná půda v Česku láká investory. Roční výnos až 10 procent

Nový fond se zaměří na nákup a prodej kvalitní zemědělské půdy v nejúrodnější části země. Minimální vklad činí 3,5 milionu korun. Cena zemědělské půdy v České republice patří k nejnižším v Evropě. Představuje tedy velmi atraktivní investici. „Toho chce využít nově vytvořený Český fond půdy, jehož výnos může v době nízkých úroků dosahovat šesti až deseti procent ročně.“

Zboží z pěti hlavních zemí v regálech. Senát nebude proti

Od příštího roku by mohla začít platit novela potravinářského zákona, podle níž budou muset obchodní řetězce s tržbami nad pět miliard korun uvádět pět hlavních zemí, ze kterých odebírají největší část zboží. V příštích dnech by o novele měl jednat Senát, přičemž senátní výbory jeho schválení doporučily.

Poctivá zmrzlina téměř k nenalezení

Poslední dvě desetiletí přinesla do výroby zmrzliny velký zlom. S novými technologiemi se ze smetanových zmrzlin staly zmrzliny s rostlinným tukem, čokoládu nahradila kakaová poleva a ovoce se proměnilo v ovocné aroma. To, co by se dříve považovalo za náhražku, je dnes standard. Zmrzlina se dá vyrábět z lecčehos.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info