Vinaři chtějí zřídit laboratoř. Kvůli falšování dovozu

Přes dvacet litrů na osobu a rok, taková je aktuální spotřeba vína v České republice.Stále však platí, že v produkci tekuté révy nejsme soběstační. A právě dovozy suroviny či vína dělají vrásky na čele vinařů. Nepříjemnost se zjištěním nepovoleného syntetického glycerolu ve víně dovezeném ze Slovenska řešila společnost Víno Mikulov, patřící pod skupinu Bohemia Sekt. Vedení vinařství muselo z trhu stáhnout dvě řady s odrůdou Müller Thurgau, ve kterém se podařilo glycerol zjistit.

Vinaři včetně jejich svazu, proto navrhují zřídit společnou komerční laboratoř, kde by si každý dovozce mohl víno z ciziny otestovat. „Plně se stavíme za návrh komerční laboratoře, ve které by každý producent i prodejce mohl komplexně otestovat vína uvádějící na trh. K vybudování takového centrálního akreditovaného pracoviště rádi peněžně přispějeme," říká jednatel Bohemia Sekt Ondřej Beránek. Souhlasí také generální ředitel velkopavlovického Pavlovínu Radim Hoša. „Ten, kdo chce dělat vína poctivě, může za ně po takové kontrole dát ruku do ohně. Víno dováží spousta vinařství, která když je bude chtít někdo ošidit, se po kontrole mohou bránit.

Teď nic takového není," říká Radim Hoša. Není však jasné, kdo by byl provozovatelem a kdo by se podílel na nákladech na vznik takového speciálního pracoviště. Například šéf Svazu vinařů České republiky Tibor Nyitray prohlásil, že vznik laboratoře je do budoucna nezbytný. „Obětí podvodu ze strany dodavatele vína se totiž může stát každý," upozorňuje Tibor Nyitray. „Hledáme způsob financování, takže se obrátíme na ministerstvo zemědělství, kraj nebo vinaře. Dosud to nemá žádné obrysy čili asi nemá smysl něco konkretizovat. Pokud se na všem domluvíme, moje přání je, aby to fungovalo do roka," potvrdil regionálnímu Deníku šéf svazu.

Řada vinařských společností už své přístroje či laboratoře má. Nejsou však natolik vybavené, aby prokázaly třeba syntetický glycerol, který je sice zdravotně nezávadný, přesto je zakázané jej do vín uměle přidávat, protože se výrazně podílí na chuti vína. „Spousta lidí kontroluje vzorky v Rakousku, jde ale o drahou záležitost. Dříve jsme něco málo dováželi ze Slovenska, teď se zaměřujeme spíše na Maďarsko nebo Španělsko. Musím zaklepat, že zatím jsme žádný problém nezaznamenali," sdělil třeba Radim Hoša.

V případě zjištěných nedostatků hrozí vinařům i několikamilionové sankce. „Je to individuální, ale už jsme rozdali pokuty ve výši pět milionů korun. S porušováním předpisů firmy riskují svou pověst, ale i vysoké ekonomické ztráty," vypočítává mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. Státní inspektoři laboratoř, kterou by potřebovali vinaři, mají. Ovšem je plně vytížena a dělat komerční testy zákon nedovoluje. „Nemůžeme tyto analýzy dělat za peníze. Lze to pouze nekomerčně, což je výkon úřední kontroly," vysvětlil mluvčí.

Autor: Lukáš Ivánek

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info